Ptičji iztrebki slabo vplivajo na lak vozila

Čeprav v številnih državah velja za srečno znamenje, če vas zadene ptičji iztrebek, ima lahko ob pristanku na vašem avtomobilu resnejše posledice – negativno namreč vpliva na lak.

Spomladansko čiščenje

Pomlad in poletje sta še posebej nevarna za lak, saj je takrat v naravi še več ptic, obenem pa se lahko lak zaradi intenzivne sončne svetlobe zmehča in razširi. Ko se lak ohladi, se skrči in vsa umazanija, vključno s ptičjimi iztrebki, se ‘prilepi’ na površino. Če jo pustimo na vozilu, lahko trajno poslabša videz in za odstranjevanje je potreben poseg strokovnjaka. S prefinjeno izbiro pigmentov, smol in dodatkov, ki sestavljajo sijajno zaščitno lakiranje vozila, lahko strokovnjaki zagotovijo, da je lak, ki ga Ford uporablja na svojih vozilih, optimalno odporen na vplive različnih vrst polutantov ne glede na vreme.

Ptičji iztrebki malce bolj strokovno

Ptičji iztrebki so pogosto beli in črni ter so sestavljeni iz blata in urina. V belem delu je sečna kislina, ki pri pticah ustreza urinu in nastaja v sečilih. Blato nastaja v prebavnem traktu. Čeprav lahko ptica oba izločka iztrebi hkrati, se to zgodi s takšno hitrostjo, da se med sabo ne pomešata.

 

Kako očistiti ptičje iztrebke z avtomobila

Pustiti ptičje iztrebke na vozilu ni prav dobra ideja. Vsem lastnikom avtomobilov svetujemo redno pranje vozila z gobo in mlačno vodo, v kateri naj bo pH-nevtralno sredstvo za čiščenje; na videz nedolžne snovi takoj nežno odstranite z laka. Voskanje lakiranih površin enkrat ali dvakrat letno pomaga k povečanju odpornosti laka novega vozila na tudi najbolj zoprne snovi, lak pa dalj časa ohrani sijaj.