Avtomobilizem

Vsi novi avtomobili in kombiji v Evropi brez izpustov

Ford Evropa se je skupaj s 27 podjetji pridružil pozivu Evropski uniji (EU), naj zagotovi, da bodo od leta 2035 vsi novi avtomobili in kombiji v Evropi brez izpustov, ter določi obvezne cilje glede polnilne infrastrukture.

Poziv vztraja, da je odstranitev vozil na fosilna goriva s cest nujno potrebna, da Evropa doseže svoj cilj neto ničelnih izpustov do leta 2050 in se izogne najhujšim posledicam podnebnih sprememb za ljudi in planet. To vključuje sprejetje zakonodaje, ki določa standarde in jasen časovni načrt, ki ga morajo upoštevati industrija in dobavitelji, da se zagotovi prehod na električna vozila.

Odločevalci v EU trenutno razpravljajo o novih pravilih za čiste avtomobile, potem ko je Evropska komisija predlagala – in so jo podprla podjetja, ki so vložila poziv –, da bodo od leta 2035 po vsej EU lahko prodajali le nove avtomobile in kombije z ničelnimi izpusti. Evropski parlament in vlade EU bodo o svojih stališčih odločali junija, končni zakon pa naj bi sprejeli jeseni.

Za družbo Ford Evropa pot k vozilom z ničelnimi izpusti tlakuje nova generacija sedmih povsem električnih, povsem povezanih osebnih in dostavnih vozil, ki bodo v Evropi na voljo do leta 2024. Na čelu električnega preboja sta Mustang Mach-E, ki je lani osvojil najvišji varnostni in okoljski oceni organizacij Euro NCAP in Green NCAP, ter E-Transit, ki mu je organizacija Euro NCAP podelila zlato nagrado za napredne sisteme za pomoč vozniku.