Avtomobilizem

Avstrija nadaljuje s kontrolo na meji s Slovenijo in Madžarsko

Avstrija bo v prihodnjih pogajanjih o reformi mejnih kontrol znotraj schengenskega območja lobirala za pravico do izvajanja začasnih kontrol, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Država je napovedala tudi podaljšanje začasnih mejnih kontrol z Madžarsko in Slovenijo do septembra, čeprav je Sodišče EU takšno ravnanje razglasilo za nezakonito. Avstrija te meje nadzoruje že od leta 2015.

Mejni nadzor znotraj schengenskega območja je potrebno izvajati “če je to potrebno”, je 11. maja na Evropskem policijskem kongresu v Berlinu dejal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Po poročanju DPA je Karner dodal, da države v schengenskem območju potrebujejo “močno zaščito zunanjih meja”, da bi lahko v prihodnosti zagotovile pravico do prostega gibanja na stari celini. Istočasno je poudaril, da bodo kontrole na meji s Slovenijo in Madžarsko še vsaj 6 mesecev.

Evropsko sodišče (ES) je aprila odločilo, da lahko države blokirajo promet le z mejnimi kontrolami, če “njihov javni red ali notranjo varnost ogroža resna grožnja”. Ta odločitev je bila sprejeta v primeru avstrijsko-slovenske mejne kontrole.

Zaradi posledic evropske begunske krize in vse večjega priseljevanja je Avstrija jeseni 2015 prvič uvedla enostranske začasne mejne kontrole. V utemeljenih primerih ogrožanja javne varnosti schengenski zakon o mejah dovoljuje uporabo mejnih kontrol, vendar le za omejen čas. Vendar je Avstrija od takrat vsakih šest mesecev obnavljala mejno kontrolo in je v veljavi še danes.