Avtomobilizem

PEUGEOT i-COCKPIT® praznuje 10 let

 

Pred več kot 10 leti si je PEUGEOT s prvo generacijo PEUGEOTA 208 drznil revolucionarno spremeniti enega od tistih elementov, ki so v celotni zgodovini avtomobila prestali najmanj sprememb. To je voznikovo mesto. Od takrat je bilo izdelanih skoraj 10 milijonov primerkov voznikovega mesta i-Cockpit®, ki se je razširilo na celotno paleto vozil. i-Cockpit® je dokazal vso svojo odličnost pri zagotavljanju emocij, varnosti in udobja voznikov in potnikov, po čemer se vozila PEUGEOT danes korenito razlikujejo od drugih.

Njegova zgodba se je pričela leta 2010 na avtomobilskem salonu v Ženevi, kjer je bilo predstavljano konceptno vozilo PEUGEOT SR1, elegantni kupe-kabriolet, ki je razkril nekatere zamisli znamke PEUGEOT. Med njimi je bilo tudi revolucionarno voznikovo mesto, ki je spreobrnilo klasične zapovedi oblikovanja in ergonomije.

V tistem času so ekipe znamke PEUGEOT poskušale izboljšati voznikovo mesto in vanj vnesti bolj intenzivne občutke v vožnji, boljšo ergonomijo in več varnosti. Majhna skupina oblikovalcev in inženirjev se je lotila dela: precej hitro so prišli do zamisli o volanu manjših dimenzij. Do takrat je bil avtomobilski volan velik, informacije pa je voznik prebiral z instrumentne plošče prek volana. Za to spremembo so se odločili, ker je bila klasična postavitev instrumentne plošče in volana moteča. Prepričani so bili, da je najboljši položaj za prebiranje informacij v višini pogleda. Odločili so se, da je treba informacije umestiti v višino oči. Novi položaj je skupaj z manjšim volanom ustvaril povsem novo sintezo z instrumentno ploščo, ki jo imenujemo »instrumentna plošča v višini oči«. Dodatno je bil vgrajen tudi zaslon na dotik, s čimer so vsi upravljalni elementi postali veliko bolj enostavni in povezljivi. S tem smo pri znamki PEUGEOT začeli z zasloni na dotik.

PEUGEOT i-Cockpit® se od svojega nastanka dalje stalno razvija in posodablja. Leta 2016 je bila skupaj z drugo generacijo PEUGEOTOV 3008 in 5008 predstavljena različica z 12,3-palčno digitalno instrumentno ploščo, ki ima velik nabor nastavitev in možnosti prilagajanja po meri, pod osrednji zaslon na dotik pa so bila nameščena preklopna stikala za še lažji dostop do glavnih funkcij. Leta 2019 je bila skupaj z drugo generacijo PEUGEOTA 208 predstavljena digitalna instrumentna plošča 3D.

PEUGEOT i-Cockpit je naredil še korak dlje z novima PEUGEOTOMA 308 (2021) in 408 (2022), saj od takrat dalje zajema novi informacijsko-razvedrilni sistem i-Connect®, novi kompaktni volan, ki lahko zazna prisotnost voznikovih rok med uporabo sistemov za pomoč pri vožnji in stikala i-toggles na dotik, ki jih je možno nastaviti za bližnjice do klimatske naprave, telefonskih stikov, radijske postaje, sprožitve aplikacije, ki si jih lahko uporabnik nastavi po meri.

Konceptno vozilo INCEPTION, ki je bilo v začetku letošnjega leta predstavljeno na sejmu CES v Las Vegasu, napoveduje prihodnost voznikovega mesta i-Cockpit z revolucionarnim krmilnim sklopom Hypersquare, ki ponuja nove vozniške izkušnje s tabličnimi računalniki in pametnimi napravami.