Tehnika

Dijaki ponovno pokazali zavidljivo stopnjo znanja na tekmovanju Mladi mehanik Slovenije 2023

Naslov Mladi mehanik Slovenije 2023 je osvojil Aljaž Platiše, dijak Srednje šole za strojništvo iz Škofje Loke. Nagrada tako že drugo leto zapored roma v Škofjo Loko.

Uredništvo Revije Tranzit je s pomočjo partnerjev (Petrol, Unior, Volvo, Ford, Zavarovalnica Triglav) izvedlo tekmovanje Mladi mehanik Slovenije 2023. Tekmovanje se je letos odvilo že tretjič, udeležilo pa se ga je 10 šol iz celotne Slovenije: Celje, Domžale, Koper, Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Škofja Loka in Velenje.

Tekmovanje je tudi tokrat zajemalo teoretični in praktični del. Dijaki so reševali vprašanja s posameznih področij avtoservisne dejavnosti in se pomerili še pri menjavi pnevmatike, menjavi vložka sušilca zraka na Volvovem tovornjaku ter zaščiti in pripravi električnega vozila na servis na vozilu Ford Mustang Mach-E.

Med dvajsetimi sodelujočimi dijaki je največjo raven znanja in spretnosti v tekmi s časom in nalogami pokazal Aljaž Platiše, dijak Srednje šole za strojništvo Škofja Loka, in mu je tako pripadel laskavi naslov Mladi mehanik Slovenije 2023. Zanimivo je, da je bil za sodelovanje na tekmovanju najprej mišljen Aljažev sošolec Arne, katerega je nato zamenjal Aljaž in pometel s konkurenco.

Na drugo in tretje mesto sta se z minimalno razliko v končnem seštevku uvrstila Jaka Vlašič s Strojne šole Novo mesto in Staš Stropnik, ki je zastopal Šolo za strojništvo Velenje.

Posebno nagrado podjetja Volvo za najhitreje opravljeno nalogo na njihovem tovornjaku je prejel Staš Stropnik, za najhitreje zamenjano pnevmatiko, brez napak, pa je nagrado Zavarovalnice Triglav prejel Luka Tržan, ki obiskuje Šolski center Celje.

Organizatorji so za sodelujoče dijake, mentorje in druge obiskovalce pripravili tudi spremljajoči program s predstavitvami tovornjaka Volvo, virtualne delavnice električne tehnologije pri vozilih Ford, orodja in opreme Unior, zavarovalnih dejavnosti Zavarovalnice Triglav ter gumarskih novosti.

Tekmovanje je namenjeno dijakom drugih in tretjih letnikov srednješolskega izobraževalnega programa avtoserviser, z njim pa želijo organizatorji spodbuditi interes za izobraževanje in opravljanje poklicev v avtoservisni dejavnosti, krepiti zanimanje za tehnično kulturo in seveda skladno s tekmovalnim duhom tudi izpostaviti dijake, ki izkažejo največjo raven pridobljenega znanja v izobraževalnem procesu na srednješolski stopnji.

 

 

One thought on “Dijaki ponovno pokazali zavidljivo stopnjo znanja na tekmovanju Mladi mehanik Slovenije 2023

Komentarji so onemogočeni.