Gospodarska vozila

Zgornje Posočje z novim biblotruckom

  

Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, je bogatejša za novi bibliotruck, narejen na osnovi Mercedes-Benz Actros L, ki bo skrbel za dostopnost knjižnične dejavnosti prebivalcev Zgornjega Posočja.

Novi bibliotruck omogoča moderno opravljanje dejavnosti potujoče knjižnice, ki je v Posočju izjemno priljubljena, saj na njej izposodijo petino vsega gradiva v knjižnični mreži. Redno pa obiskujejo več kot 80 izposojevališč mesečno, med katerimi so tudi tovarne, vrtci, šole in domovi za ostarele. Za starejše prebivalce in otroke je Potujoča knjižica edina možnost samostojnega obiska knjižnice.

Knjižne police in predali v notranjosti novega vozila zagotavljajo več kot 100 tekočih metrov prostora za postavitev knjižničnega gradiva, posebnost pa so tudi knjižni predali z avtomatiziranim izvlečnim sistemom, ki omogočajo hitro prilagoditev prostora najmlajšim. Vozilo je opremljeno tudi z video projektorjem s projekcijskim platnom ter računalniško opremo, ki omogoča dostop do elektronskih gradiv, ki jih ponuja knjižnica. S posebnim dvigalom ter enonivojsko površino notranjosti vozila je poskrbljeno tudi za dostop za gibalno ovirane in starejše bralce, posebna kvaliteta vozila pa je njegova samooskrbnost, ki je zagotovljena z napajanjem zmogljivih baterij preko sončnih celic na strehi vozila.

Za predelavo vozila je poskrbelo slovensko podjetje AS Domžale. Zunanjo podobo je oblikoval Matic Leban. Vrednost Potujoče knjižnice je bila 380 tisoč evrov, približno polovico je prispevalo ministrstvo za kulturo, preostali del pa posoške občine Tolmin, Kobarid in Bovec ter knjižnica sama.