Gospodarska vozila

Novi prometni znak v Nemčiji, veste kaj označuje?

O prometnih znakih se učimo že v osnovni šoli. Načeloma so rumeno-rdeči, modri, beli in zeleni. No sedaj se je pojavil okrogli znak, ki pa je črno-bel in ima premer 70 centimetrov.

Prometni znak že lahko opazite na avtocesti med Münchnom in Ingolstadtom. Posebnost tega znaka je, da nič ne omejuje, ali prepoveduje in je namenjen le določeni skupini udeležencev v prometu – avtomobilom. Znak je referenčna točka za umetno inteligenco in je tako namenjen vozilom za lažjo, predvsem pa bolj natančno avtonomno vožnjo. Na avtocesti A9 in A93 je nameščenih 13 takšnih znakov, na oddaljenosti 2,5 kilometra. Ministrstvo za promet je pred časom razglasilo avtocesto A9 za testni poligon za avtonomna vozila, ki lahko vozijo sama, brez pomoči voznika.

Ti znaki so postavljeni na točno določenih pozicijah in so v pomoč avtonomnim vozilom, ki komunicirajo z njimi in na ta način določajo svojo pozicijo z veliko natančnostjo, prav tako pa se preko tega znaka tovrstna vozila sinhronizirajo med sabo in izmenjujejo podatke o prometu.