Avtomobilizem

Limuzina nove dobe – Mercedes EQE

 

Eklektična vozila pri Mercedesu nosijo oznako EQ. Najnovejši član te družine je EQE. Po fascinantnem EQS-u, je sedaj tudi v Sloveniji na voljo tudi za številko manjši električni E-razred. Športno poslovna limuzina ponuja vse bistvene značilnosti in funkcionalnosti večjega EQS, le v nekoliko bolj kompaktni obliki.

Tako kot vsa druga vozila znamke EQ tudi EQE zagotavlja privlačno zunanjo obliko, celovit nabor najbolj naprednih sistemov za varnost in udobje, preverjen in samoučeči se napredni informacijsko-razvedrilni sistem MBUX in vrhunske vozne zmogljivosti s pospeški, primerljivimi s tistimi, ki jih zmorejo športna vozila AMG.

S tehnološkega vidika je razred E vedno veljal za napovedovalca trendov v svojem razredu. Vsaka njegova generacija pa je raven udobja in varnosti samo še izboljševala, saj je inovativne rešitve povzemal po kraljevskem razredu S. Nič drugače ni v novem električnem modelu EQE, v katerem je več sto sodobnih rešitev, ki smo jih spoznali že v najbolj prestižni električni limuzini EQS.

V popolnoma električni arhitekturi vozila prevladuje filozofija oblikovanja Sensual Purity. Kombinacija značilne oblike enega loka, prefinjeno oblikovanih linij vozila in silhuete ustvarja zelo aerodinamičen in futurističen videz. Prevladujejo kratki previsi in zaobljene linije, izrazita značilnost vozil Mercedes-EQ pa se kaže v maski hladilnika in z elegantnim svetlobnim LED trakom na zadku. Zaradi vseh teh lastnosti je novi EQE ekstravagantno, športno in dinamično vozilo, iz tega pa bo izhajal naslednji luksuzni razred vozil Mercedes-EQ.

Razkošnost prostora in futuristični zaslon MBUX Hyperscreen

Novi EQE združuje na videz nezdružljivo – popolno udobje in športnost. Skoraj pet metrov dolga limuzina navdušuje ne le z inovativno tehnologijo in aerodinamičnimi linijami, ki prispevajo k večjemu dosegu, temveč tudi z razkošnim prostorom v notranjosti vozila. Notranjost vozila ustreza najzahtevnejšim standardom elegance in zagotavlja edinstveno kombinacijo kakovostnih materialov (od ekousnja do bioplastike, skrbno proizvedene z najmanjšo vrednostjo emisij CO2) in lepih površin, najsodobnejšega zaslona ter prefinjenega minimalizma. Armaturna plošča gosti 12,3-palčno instrumentalno ploščo in 12,8-palčni zaslon informacijsko-razvedrilnega sistema MBUX.

Za vrhunec in popolno doživetje poskrbi opcijski 56-palčni zaslon MBUX Hyperscreen. Ukrivljen zaslon, ki v trenutku postane središče vozila, se razteza od stebrička do stebrička, neopazno pa združuje tri ločene OLED-prikazovalnike. Z inovativno programsko opremo je povezan z vsemi komponentami vozila, njegovo upravljanje pa je poenostavljeno z umetno inteligenco, ki se vozniku popolnoma prilagodi in ponudi največkrat uporabljene funkcije. Upravljanje poenostavlja 12 komponent za dostop do številnih funkcij preprosto z dotikom ali z glasovnim sporazumevanjem in ukazom: Hey, Mercedes.

Notranji okrasni elementi dajejo vozilu individualen pečat, poudarjajo oblikovanje in so simbol kakovosti vsakega premijskega vozila. EQE navdušuje z dvema linijama notranje opreme: Electric ART in AMG line. Obe odlikujejo udobni sedeži s številnimi možnostmi nastavitev in dodatki za dobro počutje. Ko vse to nadgradimo še s prijetno 64-barvno ambientno osvetlitvijo, se vsaka vožnja spremeni v popoln užitek.

EQE spada med najboljše tudi s svojim tihim delovanjem, k čemur močno prispeva nizka raven hrupa v potniški kabini. Za miren ambient poskrbijo posebne akustične pene in komponente podvozja z minimalnim nihanjem. Za kakovost zraka v notranjosti pa skrbi mikrofilter HEPA (High Efficiency Particulate Air), ki lahko iz dovodnega zraka očisti do 99,65 % najmanjših delcev (cvetni prah, drobni delci prahu) in z aktivirano prevleko iz oglja zmanjša tudi vstop žveplovega dioksida, dušikovih oksidov in neprijetnih vonjav v vozilo.

Navdušujoči mejniki na področju voznega udobja

Zaradi serijsko vgrajene navigacije s sistemom Electric Intelligence tudi daljše vožnje z vozilom EQE niso težava. Ta na podlagi številnih dejavnikov načrtuje najhitrejšo in najudobnejšo pot, vključno s postanki za polnjenje, ter se dinamično odzove na prometne zastoje ali spremenjeni način vožnje. Podatki se prikazujejo prek informacijsko-razvedrilnega sistema MBUX, podane pa so tudi druge informacije, na primer ali razpoložljiva zmogljivost baterije zadostuje za vrnitev do izhodiščne točke brez polnjenja. Prednostno se upoštevajo hitre polnilne postaje, če uporabnik tako želi, lahko polnilne postaje v načrt poti vnese tudi ročno, ob tem pa je predlagane polnilne postaje mogoče izključiti. Ob prihodu do polnilne postaje uporabnik prejme točno informacijo o potrebnem času polnjenja, aplikacija Mercedes me pa ga obvesti, kdaj je doseženo stanje napolnjenosti, da lahko nadaljuje vožnjo in čim prej prispe na cilj. Za piko na i pametna navigacija izračuna še predvidene stroške polnjenja za posamezni postanek.

Najnovejša generacija sistemov za pomoč vozniku, s katerimi je opremljen novi EQE, vključuje številne nove funkcije, na primer dodatno opozorilo za sekundni spanec sistema ATTENTION ASSIST, ki prek kamere na voznikovem zaslonu analizira gibe voznikovih vek, opcijsko 4,5-stopinjsko krmiljenje zadnjih koles, kar pripomore k boljši okretnosti pri nižjih hitrostih in

boljši agilnosti ter stabilnosti pri višjih hitrostih, sistem za samodejno parkiranje in opcijsko vzmetenje Airmatic, ki poskrbi za izjemno udobno vožnjo tudi na zahtevni podlagi ali izrazito športno zmogljivost. Prilagodljivi blažilni sistem se prilagaja za vsako kolo posebej in tako zagotavlja temelje za udobno in sproščeno potovanje. Posebej priročna je samodejna regulacija nivoja podvozja glede na obremenjenost vozila.

Novi EQE je serijsko opremljen z visokozmogljivimi LED-žarometi, sistem DIGITAL LIGHT pa je na voljo v sklopu dodatne opreme. Ta revolucionarna tehnologija žarometov z dinamičnim in natančnim delovanjem zagotavlja nešteto možnosti za visoko ločljivo in usmerjeno razporeditev svetlobe glede na vozne razmere. S funkcijo projekcije pa na cestišče rišejo tudi različne simbole in znake, s katerimi voznika varno vodijo po cesti in hkrati opozarjajo na preteče ovire in druge nevarnosti.

 

Hitro polnjenje in zavidljiv doseg

EQE spada med najbolj aerodinamična vozila na svetu in po standardu WLTP zagotavlja do 654 kilometrov dosega. Tudi zaradi tristopenjske rekuperacije, katere intenzivnost lahko voznik uravnava z ročicami na volanu. Osnovne različice poganja sinhron elektromotor na zadnji osi z močjo 215 kW, zmogljivejše pa imajo pogon 4Matic z elektromotorjem na obeh oseh. Sistemska moč je pri najbolj zmogljivi izvedbi 460 kW, če pa je vozilo opremljeno z AMG DYNAMIC PLUS, je največja moč kar 505 kW. V vozilo je, odvisno od različice modela, vgrajena baterija z neto zmogljivostjo 89 oziroma 90,6 kilovatne ure. Polnjenje z izmeničnim tokom (AC) je mogoče z močjo do 11 kilovatov (opcijsko do 22 kilovatov), polnjenje z enosmernim tokom (DC) na hitrih polnilnicah pa omogoča, da se baterija od 10 do 80 odstotkov napolni v 30 minutah.

Motorna paleta in inovativen pogonski sklop

Modelu EQE izjemne lastnosti zagotavlja inovativni električni pogon in je na voljo s temi zmogljivostmi: EQE 300, EQE 350, EQE 350+, EQE 350 4MATIC, EQE 500 4MATIC, EQE AMG 43 4MATIC in EQE AMG 53 4MATIC+. Vsi modeli EQE so opremljeni z električnim pogonskim sklopom (eATS) na zadnji osi, izvedbe s pogonom 4MATIC pa so opremljene še z električnim pogonskim sklopom (eATS) na prednji osi. Pri modelih s pogonom 4MATIC sistem Torque Shift dodatno poskrbi za pameten in nenehno spreminjajoč se prenos navora med prednjo in zadnjo osjo. S tem sta omogočena optimalen oprijem cestišča in učinkovita poraba pogonskih motorjev, kar vpliva na zmogljivost baterije in večji doseg vozila.

Inovativna baterijska programska oprema je plod Mercedesovega lastnega znanja in omogoča tako imenovane posodobitve over-the-air, ki bodo poskrbele za nenehno optimalno delovanje baterije v njenem celotnem življenjskem obdobju. Zaradi napredne litij-ionske baterije z veliko gostoto pa je mogoče z enim polnjenjem prevoziti do 654 kilometrov (WLTP), in to kljub veliki moči do 300 kW. Zmogljivost baterije, ki je na voljo uporabniku, znaša 90,6 in ima 10-letno garancijo oziroma do 250.000 prevoženih kilometrov.


Družina vozil Mercedes-EQ in inovacije, ki postavljajo merila za prihodnost

Družina električnih vozil Mercedes-EQ postaja vse bolj pestra – od kompaktnega SUV EQA do razkošne limuzine s svetovnim rekordom v aerodinamiki EQS. Prav vse modele odlikuje izjemno tehnološko in oblikovno znanje, ki ga premore znamka Mercedes-Benz in voznike zapelje v svet novih možnosti mobilnosti.

Pri družini vozil Mercedes-EQ ne gre le za razširitev tradicionalnih vrlin znamke, kot so varnost, odgovornost, popolnost in inovativna tehnologija, temveč predvsem za zlitje inovativne tehnologije in oblikovanja, naj gre za intuitiven zabavno-informacijski sistem MBUX ali pametno navigacijo, ki poskrbi, da bo vožnja z električnim avtomobilom preprosta in bo kar namesto vas načrtovala idealne parametre za čim večji doseg avtomobila.

Cenovna paleta se prične pri dobrih 77 tisočakih.