Veste zakaj so črne pike na steklu?

Ste se kdaj vprašali zakaj imate črne pike na vetrobranskem steklu? Črne pike ali črni trak na robu se imenuje »frit patteren« ali nekakšen vzorčen filter.

Črne pike so keramična barva, ki se vgrajuje v steklo in jih je nemogoče odstraniti. Črne pike ščitijo poliuretansko tesnilo, ki pa ščiti vetrobransko steklo pred ultravijoličastimi žarki, ki prodirajo v kabino in lahko povzročijo tudi da steklo pade iz svojega ležišča. Frit trak je gravirana površina na katero namestimo lepilo, ki spaja steklo z okvirjem in preprečuje, da se lepilo vidi. Zardi lepšega estetskega videza, se pike proti notranjosti zmanjšujejo, kar je tudi prijetneje za vse, ki so v vozilu. Pike pa seveda nimajo le estetske funkcije. Velik del je povezan z načinom izdelave vetrobranskega stekla, predvsem pri zvijanju stekla v komori za ogrevanje oz. oblikovanje stekla.

Pri tem se Frit zaradi svoje konstrukcije in črne barve ogreje hitreje. Da bi se zmanjšala optična distorzija, kot posledica termičnega obdelovanja se uporablja pikčasta gradacija. Pike so nanesene okoli celega vetrobrana, nekoliko več pa jih je okoli vzvratnega ogledala, kar pomaga pri pogledu skozi vetrobran ob neposredni sončni svetlobi, prav tako pa skozi te pike še vedno vstopajo ultrazvočni signali, ki berejo različne cestninske tablice, saj skozi termodinamično steklo ne prodirajo več.