"Tehnika

Ali se dizel poslavlja

Sedem največjih evropskih proizvajalcev tovornjakov je podpisalo skupen dogovor, da bodo do leta 2040 prenehali s proizvodnjo in prodajo dizelskih tovornjakov, kar je deset let prej, kot zahtevajo oblasti.

Zveza Daimlerja, Scanie, MANa, Grupe Volvo, DAFa, Iveca in Ford Trucksa se je zavezala, da bo opustila razvoj dizelskih motorjev po letu 2040. Namesto tega se bodo proizvajalci tovornjakov osredotočili na razvoj novih tehnologij, novih baterij, gorivnih celic in čistejših goriv.

Sporazum so kot odprto pismo predali britanski medijski hiši Financial Times. Proizvajalci gospodarskih vozil so se tako združili v grozd in najavljajo, da bodo v razvoj novih tehnologij vložili med 50 in 100 milijardami evrov.

O zaustavitvi razvoja dizelske tehnologije se je razpravljalo že nekaj časa in postavljena je bila meja 2050, ko naj bi se popolnoma prenehali proizvajati tovornjaki z dizelskim motorjem. Najnovejša dognanja v tehnologiji pa so prepričala proizvajalce tovornjakov, da je bolje že prej prenehati z optimizacijo dizelskih motorjev, saj bo ceneje razvijati vozila brez škodljivih plinov.

V odprtem pismu pa proizvajalci tudi pozivajo oblasti, naj začnejo vlaganja v novo infrastrukturo, predvsem vodikove polnilnice in v proizvodnjo sintetičnih goriv. Ob tem pa tudi pozivajo odgovorne k zvišanju davkov na izpuste v EU, da bi tudi drugi znižali naložbe v razvoj tehnologij s pogonom na fosilna goriva.