"

Na Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu bodo energijo tekačev pretvarjali v elektriko

  

 

Volkswagen Ljubljanski maraton je pomembno vplival na popularizacijo teka, ki danes predstavlja eno najbolj priljubljenih oblik športa v Sloveniji. Ob 23. izvedbi zato odpira nov pogled na tek – kjer se kemična energija, ki jo pridobimo iz hrane, pretvarja v mehansko, kot tako pa jo je mogoče pretvoriti naprej tudi v električno energijo.

 

Izračun za pretvorbo so pripravili na Institutu Jožef Stefan. Z udeležbo na letošnjem Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu bodo lahko tekači prispevali energijo tudi za dobrodelni namen. Društvo Rdeči noski bo v uporabo dobilo električni avtomobil e-Golf za toliko kilometrov, kolikor energije se bo sprostilo pri teku vseh udeležencev maratona, oziroma za obdobje enega leta.

Volkswagnov Ljubljanski maraton velja za eno največjih tekaških prireditev, ki v središče prestolnice že več let zapored privabi več deset tisoč ljubiteljev teka. Tudi letos bo na sporedu program, ki bo vključeval Lumpi tek za najmlajše, šolski tek in FUN tek, v nedeljo pa bodo na svoj račun prišli tudi tekači na daljše razdalje, ki bodo letos lahko prvič energijo, ki se sprošča ob teku, tudi dobrodelno unovčili. 23. izvedba namreč odpira nov pogled na tek.

 

Koliko elektrike je v nas, lahko sedaj tudi izračunamo

Človeško telo so že velikokrat primerjali s strojem, saj energijo za svoje osnovno delovanje, kot sta hoja in tek, pridobi s hrano. Hrana se v prebavnem traktu predela v kemične spojine, ki se porabljajo za raztezanje in krčenje mišic, ob tem pa se sprošča mehanska energija. Kakšen je izkoristek te energije, je odvisno od vrste naše aktivnosti, največje učinke pa dosegamo s kolesom pri kolesarjenju. G. Stane Merše, vodja centra za energetsko učinkovitost na Institutu Jožef Stefan, izpostavlja: »Izračun, ki smo ga pripravili, nam omogoča predstavo, kako velik energijski potencial pravzaprav ima človeško telo. Če bi sproščeno mehansko energijo tekača, ki preteče 42 km, pretvorili v električno energijo, bi ta proizvedel dobro kilovatno uro električne energije, s čimer bi lahko z električnim avtomobilom prevozili 7 km.«

 

Z inovativno tehnološko rešitvijo je mogoče energijo tekačev uspešno reciklirati

Strokovnjaki z različnih področij, Urban Pavlovčič, doktor strojništva in triatlonec, diplomirani inženir elektrotehnike Aljaž Titorič ter tehnični navdušenec Bruno Blatnik, so v ta namen običajne fitnes steze predelali v e-steze tako, da lahko mehansko delo tekačev pretvarjajo v električno energijo in jo shranjujejo v akumulator. Za to poskrbita elektrogenerator, ki je prek jermena povezan na gred tekaškega traku in pretvarja mehansko delo v električno energijo, in posebno vezje, ki z generirano električno napetostjo polni akumulatorje. Koliko električne energije se generira v vsakem trenutku, je mogoče spremljati na LED-prikazovalniku.

 

O projektu Čista moč

Čista moč je projekt, ki je nastal v okviru Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona. S predelano tekaško stezo se tekaška energija pretvarja v električno. Več o projektu s tekom do čiste energije na: www.čistamoč.si

Mehansko energijo, ustvarjeno med tekom, bomo še naprej pretvarjali v električno energijo. Razvoju projekta lahko sledite tudi na Facebooku.