Gospodarska vozila

Prevzem Iveca se zapleta

Primer morebitnega prevzema Iveca s strani Kitajcev še vedno buri duhove. FAW ohranja svojo milijardno ponudbo in kitajsko-italijanska pogajanja se očitno nadaljujejo.

Bolj kot se pogajanja bližajo koncu, vse več skrbi povzročajo. Najprej so pridržke izrazili italijanski sindikati, ki zastopajo zaposlene. Organizacije so zaskrbljene zaradi možnih znižanj stroškov, zmanjšane zaposlenosti v Evropi ali celo poslabšanja delovnih pogojev. Zdaj pa so svoje pripombe dali tudi predstavniki italijanske vlade.

Kot je dejal minister Giancarlo Giorgetti, pristojen za industrijo v italijanski vladi, je Iveco ključno podjetje z “nacionalnim interesom”. Torej, če naj bi prišlo do kitajskega prevzema, bo vlada zagotovo natančno analizirala predlagane pogoje. Ob tem bo postavila tudi dodatne zahteve, v najslabšem primeru pa je lahko transakcija popolnoma blokirana.

Zgodba tako še ni zaključena, naj pa spomnimo, da FAW ni “ker eden” proizvajalec tovornjakov iz Kitajske, ampak nesporno največji proizvajalec na domačem trgu. Podjetje ima ogromen proračun, ponuja sodobne tehnologije, razvoj …