Gospodarska vozila

Mercedes-Benz GenH2 je z enim polnjenjem tekočega vodika prevozilo več kot 1000 kilometrov

Družba Daimler Truck je uspešno dokazala, da je tehnologija vodikovih gorivnih celic lahko prava rešitev za razogljičenje prilagodljivega in zahtevnega cestnega transporta na dolge razdalje. Prototip tovornega vozila Mercedes-Benz GenH2 je z enim polnjenjem s tekočim vodikom opravil rekordno vožnjo #HydrogenRecordRun družbe Daimler Truck in prevozil razdaljo 1047 km.

Vožnja z vozilom, ki ga je poganjal sistem gorivnih celic in je bilo opremljeno s sistemom rezervoarjev za tekoči vodik, se je začela v ponedeljek, 25. septembra, popoldne v centru za pomoč strankam Mercedes-Benz Truck v kraju Woerth am Rhein in končala v torek, 26. septembra, zjutraj v nemški prestolnici Berlin. Tovorno vozilo je vožnjo opravilo polno naloženo s skupno težo 40 t v realnih razmerah, pri čemer med celotno vožnjo ni povzročalo emisij CO2. Rekordno vožnjo z zatesnjenimi rezervoarji in nadzorovanim številom prevoženih kilometrov je neodvisno potrdil dokument o pregledu, ki ga je izdalo združenje TÜV Rheinland.

Pred vožnjo so tovorno vozilo Mercedes-Benz GenH2 napolnili s tekočim vodikom na polnilni postaji družbe Daimler Truck v njenem razvojnem in testnem centru v Woerthu. Vodik, ki ga dobavlja podjetje Air Liquide, je obnovljivega izvora, saj je bil proizveden iz biometana z zagotovljenim poreklom. Pri postopku polnjenja se kriogenski tekoči vodik pri minus 253 stopinjah Celzija polni v dve 40 kg posodi, nameščeni na obeh straneh šasije tovornega vozila. Izredno dobra izolacija posod vozila omogoča, da vodik dovolj dolgo ohranja temperaturo brez aktivnega hlajenja. Oba rezervoarja je pred začetkom rekordne vožnje #HydrogenRecordRun zapečatilo združenje TÜV Rheinland.

Podjetje Daimler Truck se je pri razvoju pogonov na vodikovi osnovi odločilo za uporabo tekočega vodika. V tem agregatnem stanju ima nosilec energije veliko večjo energetsko gostoto glede na prostornino v primerjavi s plinastim vodikom. Rezultat je prenos večje količine vodika, kar močno poveča doseg in omogoča zmogljivost vozila, ki je primerljiva z zmogljivostjo običajnega dizelskega tovornega vozila.

 

Podjetje Daimler Truck dosledno izvaja dvojno strategijo z vozili na vodikov in akumulatorski pogon

 Podjetje Daimler Truck se je kot eden največjih proizvajalcev gospodarskih vozil na svetu zavezalo izpolnjevanju ciljev Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. Prizadeva si, da bi na svojih ključnih globalnih trgih (Evropa, ZDA, Japonska) do leta 2039 ponujalo nova vozila z nevtralnimi vrednostmi CO2. Akumulatorsko-električna tovorna vozila so idealna izbira za distribucijske prevoze in za prevoze v tranzitnem prometu z redno uporabo na poteh z ustreznimi razdaljami in možnostmi polnjenja, ki jih je mogoče načrtovati. Vendar utegnejo biti boljša rešitev pogoni na osnovi vodika, zlasti za zelo prilagodljive in posebej zahtevne načine uporabe pri prevozu težkega tovora in v tranzitnem prometu. Poleg tega je za uspešen prehod na tehnologije brez emisij ključna razpoložljivost ustrezne infrastrukture in dovolj okolju prijazne električne energije. Pri podjetju Daimler Truck so prepričani, da je mogoče potrebo po tovrstni energiji hitro in stroškovno optimalno izpolnjevati samo z obema tehnologijama.

Od Berlina do Berlina: Tri leta prevažanja s tovornimi vozili na vodikov pogon

Pred tremi leti, 16. septembra 2020, je družba Daimler Truck v Berlinu objavila zavezo o obsežnih naložbah v vodikovo tehnologijo. Generalni direktor Martin Daum je javnosti prvič predstavil koncept tovornega vozila Mercedes-Benz GenH2 in s tem poudaril tehnološko strategijo družbe. Temu je sledila ustanovitev skupnega podjetja cellcentric z družbo Volvo Group, ki bo vzpostavilo enega največjih evropskih proizvodnih obratov za gorivne celice. Na prvih prototipih tovornega vozila Mercedes-Benz GenH2 se od leta 2021 opravljajo stroga testiranja in so nedavno pokazala svoje zmogljivosti na prelazu Brenner, eni od najbolj obremenjenih in zahtevnih evropskih tranzitnih poti. Uspešna rekordna vožnja #HydrogenRecordRun zdaj predstavlja še en mejnik na poti k trajnostnemu transportu. Prva tovorna vozila s pogonom na gorivne celice naj bi stranke preizkusile v prihodnjih letih, medtem ko je cilj, da se serijska izvedba tovornega vozila Mercedes-Benz GenH2 predstavi v drugi polovici desetletja, še vedno trdno zastavljen.