Avtomobilizem

Ford pripravlja proizvodnjo za novi VW Transporter v Turčiji

 

Pred koncem letošnjega leta bo Fordova tovarna Kocaeli Yenikoy začela s proizvodnjo Volkswagna Transporterja, ki bo na trgu na voljo v številnih različnih različicah. Tako bosta v tej tovarni, na istih proizvodnih linijah, nastajala Ford Transit Custom in Volkswagen Transporter.

Da bi bila takšna proizvodnja mogoča, bosta Ford Otosan in Koc Holding do naslednjega leta v prenovo tovarne Yenikoy vložiti skupno 1,4 milijarde evrov in s tem povečati proizvodno zmogljivost z 207.000 na 405.000 vozil letno.

Izpostavljeno je bilo tudi, da bosta ti dve vozili imeli predviden 11-letni proizvodni cikel, kar jasno govori o velikih proizvodnih ambicijah, a tudi o gotovosti dobro narejenega skupnega razvojnega programa.

Spomnimo, Ford in Volkswagen sta pred kratkim začela sodelovanje in skupen razvoj, zato ne preseneča, da modela obeh proizvajalcev nastajata v istih tovarnah na istih proizvodnih linijah. Tako Ford Tourneo Connect nastaja v Volkswagnovi tovarni v Poznanu, kjer že 20 let izdelujejo Caddyja, v isti tovarni v Južni Afriki pa tudi Ford Ranger in Volkswagen Amarok.

Po uradnih poročilih, ki sta jih leta 2020 predstavila Ford in Volkswagen, je bilo napovedano, da bosta oba proizvajalca skupaj izdelala več kot 8 milijonov lahkih gospodarskih vozil.