Avtomobilizem

Novi Fordov kurirček

 

Za povečanje produktivnosti je Transit Courier popolnoma prenovljen, cilj pa je bil večji in prilagodljivejši prostor za tovor, ki ga zdaj odlikuje za 25 odstotkov večja prostornina kot pri predhodniku, v njem pa lahko uporabniki prevažajo dve evropaleti. Povečana je tudi nosilnost.

Zaradi drznega zunanjega oblikovanja je Transit Courier zaželen in privlačen oglasni pano za podjetja. V notranjosti popolnoma nov prostor za tovor in zasnova kabine vključujeta funkcije po željah uporabnikov, s katerimi povečajo svojo produktivnost in udobje med delom. Zaradi obsežnega nabora tehnologij za pomoč vozniku je Transit Courier tudi prvi dostavnik, ki mu je ustanova Euro NCAP podelila platinasto nagrado za varnost v skladu z najnovejšimi preskusnimi standardi.

Novi Transit Courier je v celoti integriran s platformo Ford Pro, ki s programsko opremo in povezanimi storitvami spodbuja učinkovito delovanje tako posameznih uporabnikov kot upraviteljev velikih voznih parkov – vključno z orodji za upravljanje programske opreme Ford Pro Software za večji čas dostopnosti vozila in storitvami Ford Pro Service za zmanjšanje stroškov lastništva (na voljo na izbranih trgih).

Proizvodnja novega Transita Courier z bencinskim in dizelskim pogonskim sklopom poteka v tovarni Ford Otosan v Craiovi v Romuniji, ki jo je Ford prenovil z naložbo v višini 490 milijonov evrov. Paleto modelov Courierja bo dopolnil električni E-Transit Courier, ki ga bo možno naročiti konec leta.

Večja funkcionalnost

Transit Courier drzen videz zunanjosti združuje z bistveno izboljšano zmogljivostjo. Prostorsko učinkovita pravokotna oblika zagotavlja večjo kapaciteto za tovor v vseh dimenzijah, medtem ko kratki previsi in zasnova po vzoru SUV-ja poudarjajo njegovo vzdržljivost in zmogljivost.

Dolžina tovora je povečana za 181 mm na 1802 mm, novo zadnje vzmetenje z blažilniki v kotih vozila pa povečuje širino tovornega prostora med notranjimi obodi koles na 1220 mm. To pomeni, da lahko kompaktni dostavnik zdaj prevaža dve evropaleti. Skupna prostornina tovornega prostora znaša 2,9 m3, kar je 25 odstotkov več kot pri predhodniku. To zmogljivost je mogoče še povečati z novo predelno steno, ki omogoča prevoz predmetov, kot so deske ali cevi z dolžino več kot 2600 mm.

Kupci lahko zdaj izbirajo med modelom s standardno nosilnostjo in različico s povečano nosilnostjo (za doplačilo), ki je opremljena z dvostopenjskimi vzmetmi in omogoča največjo bruto nosilnost do 854 kg – kar je za dve tretjini več v primerjavi s predhodnikom. Pri vseh različicah je največja vlečna masa 1100 kg.

Vsi furgoni so serijsko opremljeni s 180-stopinjskim odpiranjem zadnjih tovornih vrat in šestimi pritrdilnimi točkami na tleh. Za učinkovitejšo uporabo tovornega prostora so uporabnikom na voljo osvetlitev tovornega prostora s svetili LED, gumijaste ali lesene talne obloge in vodila sredi stranic za pritrjevanje in shranjevanje tovora.

Kabina, zasnovana za večjo produktivnost uporabnikov

Prva na seznamu naprednih tehnologij visoke ravni v Transitu Courier je digitalna instrumentna plošča ‘digiboard’ z digitalnimi merilniki in 20.3 cm (8”) sredinskim zaslonom na dotik z najnovejšim Fordovim sistemom za povezljivost SYNC 4. Navigacija, dostopna prek Android Avta in Apple CarPlaya, lahko poveča produktivnost in zmanjša delovno obremenitev voznika s posodobljenimi podatki o prometu, parkiriščih in lokalnih nevarnostih. Združljivost z brezžičnima vmesnikoma Android Auto in Apple CarPlay je del serijske opreme.

Vgrajeni modem serijsko zagotavlja povezljivost v vozilu, kar omogoča stalno povezavo z ekosistemom Ford in brezžične posodobitve programske opreme, ki sčasoma dopolnjujejo zmogljivost vozila, ne da bi bilo treba obiskati servis. Za voznike, ki potrebujejo stalen dostop do svojega pametnega telefona, je v vse dostavnike Transit Courier serijsko vgrajeno držalo za namestitev telefona na armaturno ploščo. S tem odpade potreba po pritrditvi na zračnik ali vetrobransko steklo, telefon pa je na varnem in obenem vidnem mestu.

Z novimi rešitvami za shranjevanje v kabini bodo dokumenti, naprave in kabli, ki jih potrebujete za vsakodnevno delo, vedno urejeni in hitro dostopni. Vozniki imajo na voljo preprosto dostopno odprto polico za digitalno instrumentno ploščo in nad predalom pred sovoznikom ter prostor za tablične računalnike ali podloge formata A4 na sredinski konzoli. Vstavki v žepih vrat so opremljeni s predelitvijo in držalom, ki je dovolj veliko za 1,5-litrske plastenke.

Kompakten dostavnik, obsežna podpora

V pomoč zaposlenim lastnikom malih podjetij, ki sami upravljajo s svojimi vozili, je na voljo mobilna aplikacija FordPass connect. Brezplačna aplikacija za pametni telefon uporabnikom omogoča, da na daljavo zaklenejo in odklenejo svoje vozilo, preverijo njegovo lokacijo, spremljajo porabo goriva ter prejemajo opozorila o stanju tekočin, tlaku v pnevmatikah, življenjski dobi olja in stanju zavor ter tako preprečijo drage okvare.

Stranke s petimi ali več vozili lahko izkoristijo tudi enoletni brezplačni dostop do prilagojenih funkcij Ford Pro Telematics. Sistem uporablja podatke ‘v živo’ za pomoč pri povečanju produktivnosti, vključno z nadzornimi ploščami o lokaciji vozila, njegovem stanju in stanju servisiranja. (Aplikacija še ni na voljo v Sloveniji)

Uporabniki programske opreme Ford Pro lahko izkoristijo tudi izboljšana opozorila o varnosti vozila v primeru trkov in vlomov. S funkcijo Fleet Start Inhibit (preprečitev zagona voznega parka) lahko upravljavci voznih parkov na daljavo omogočijo in onemogočijo vozilo Transit Courier ter tako pomagajo preprečiti krajo ali nepooblaščeno uporabo zunaj delovnega časa (na voljo na izbranih trgih).

Učinkoviti pogonski sklopi, napredna pomoč vozniku

Novi Transit Courier uvaja različico Fordovega učinkovitega 1,0-litrskega bencinskega motorja EcoBoost z močjo 92 kW (125 KM), ki v ponudbi dopolnjuje različico tega motorja z močjo 74 kW (100 KM), optimizirano za manjše izpuste CO2 in zagotavljanje večjega izkoristka goriva. Pogonski sklop EcoBoost je povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali novim sedemstopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko za stranke, ki pogosto vozijo v prometu z ustavljanjem in speljevanjem. Dvojni nabor zobnikov omogoča gladko in hitro prestavljanje brez izgube navora, kar izboljša vozno izkušnjo in učinkovitost pri majhnih hitrostih. Za uporabnike z večjim številom prevoženih kilometrov je na voljo 1,5-litrski dizelski motor EcoBlue s 74 kW (100 KM). Ta motor je na voljo z modeli Transit Courier furgon in furgon z dvojno kabino ter v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Transit Courier, ki izkorišča prednosti naprednih funkcij in izboljšanih zmogljivosti Fordove najnovejše platforme za kompaktna vozila, z naborom naprednih sistemov za pomoč vozniku, nagrajenih s platinasto nagrado Euro NCAP, dviguje standarde v tem segmentu.