Gospodarska vozila

Konec peščenih muk na dakarju

Dmitry Sotnikov, Dmitrii Nikitin and Ilnur Mustafin in the Kamaz of the KAMAZ Master Team navigating in the dust during stage 3 of the Dakar Rally, between San Juan de Marcona and Arequipa, Peru, on January 9, 2019.

Sredi januarja se je zaključil 41. reli Dakar, ki sicer ni postregel z večjimi presenečenji, čeprav je na polovici še kazalo po njih, pa so se na koncu prišle do izraza izkušnje in vzdržljivost posameznikov ter njihovih strojev.

Reli se je pričel in končal v Perujski prestolnici Limi.

Cyril Despres (FRA) of X-raid MINI JCW Team races during stage 06 of Rally Dakar 2019 from Arequipa to San Juan de Marcona, Peru on January 13, 2019

Med avtomobilisti je svojo tretjo zmago slavil Nasser Al-Attiyah. Katarčan, ki je že zmagoval v letih 2011 in 2015, je tokrat prvič zmagal s Toyoto. Pohod na vrh je pričel v tretji etapi, ko se je prebil na vrh ni vodstva ni več izpustil. Kljub nenehnim napadom Stéphane Peterhansela, Sébastien Loeba in Nania Rome, je vzdržal vse napade in Toyoto varno pripeljal do Lime. Lanskoletni zmagovalec Carlos Sainz, se je moral zadovoljiti s samo eno etapno zmago, kar ga je na koncu, ob številnih težavah na poti pripeljalo le do 13 mesta, s skoraj 10 urnim zaostankom. Na zmagovalnem odru sta se Al_Attiyahu pridružila na drugem mestu Nani Roma in na tretjem Sébastien Loeb.

Vsekakor pa najbolj trpijo motoristi. Na koncu je svojo drugo zmago na Dakarju slavil Avstralec Toby Price, tovarniški voznik KTM-a. Toby je pričel resneje napadat zmago v drugem delu tekmovanja, ko sta odstopila Pablo Quintanilla in Ricky Brabec. V zgodnji fazi relija je motor poškodoval tudi edini slovenski dirkač Simon Marčič. Avstralec je postavil tudi nov rekord in sicer je stal kar štirikrat na zmagovalnem odru v zadnjih petih letih. Pri tovornjakih pa so prva mesta očitno rezervirana za ruske Kamaze, saj Eduard Nikolaev ni izpustil vodstva do konca. 25 minut za njim se je z drugim Kamazom v cilj pripeljal Dimitriy Sotnikov, med tem ko je prvi ne Kamaz na tretjem mestu. De Rooy je sicer močno priganjal svojega Iveca, a na koncu vseeno zaostal uro in pol. Kamaz je svojo premoč ves čas kazal tudi med dirko, saj je zmagal 7 od 10 etap, med tem ko je Iveco zmagal le tri. De Rooya je boljšega rezultata stala nesreča že v tretji etapi, ko je v pesku poškodoval tovornjak in za popravilo porabil uro in pol, kar se je na koncu izkazalo za usodno. Kamaz je tako vknjižil že 16 zmago na tem reliju, Nikolaev svojo četrto.

Eduard Nikolaev (RUS) of Team KAMAZ-Master is seen at the finish podium of Rally Dakar 2019 in Lima, Peru on January 17, 2019