Gospodarska vozila

MAN-ovi antivirusni filtri za avtobuse

Novi originalni MAN zračni filtri aktivno ščitijo pred prenosom virusov z zmanjšanjem koncentracije aerosola na minimum. Sistem je mogoče enostavno namestiti na vse avtobuse MAN in Neoplan.

Pandemija koronavirusa je prizadela vse vrste avtobusnih prevozov. Pri MAN Truck & Bus pravijo, da je njihova prioriteta zagotoviti  varen mestni in medkrajevni avtobusni promet. Predvsem zato, da bi se potniki vrnili in si okrepili zaupanje v avtobusna potovanja. Tako je MAN med številnimi drugimi ukrepi ponudil filtre za mikrodelce s protivirusnim učinkom. Na voljo so za vse nove avtobuse MAN in Neoplan. Kot dodatna oprema na novih vozilih ali kot rešitev za naknadno vgradnjo v vozila, ki so že v uporabi prek servisne mreže MAN.

Protivirusni učinek

Ti notranji zračni filtri aktivno ščitijo pred prenosom virusov, tako da znatno zmanjšajo koncentracijo virusnih aerosolov v vozilu. To omogoča struktura z več plastmi filtrov. Skozi njih se učinkovito filtrirajo emisije škodljivih plinov, pa tudi anorganski in biološki delci ter aerosoli, ki jih zajemajo in nevtralizirajo. Njihova koncentracija v zraku se znatno zmanjša zaradi visoke stopnje filtracije, ki jo zagotavljata prvi dve plasti. Protivirusni učinek tretje biofunkcionalne plasti skoraj v celoti onemogoči vse preostale viruse. Mimogrede, zelo nizko tveganje za okužbo v avtobusu že zagotavljajo zmogljive klimatske naprave, s katerimi so serijsko opremljeni avtobusi.

Drugi ukrep, ki se ponuja strankam, je prevleka notranjosti avtobusa s posebnim premazom. Na površine se nanese zaščitna folija, ki zanesljivo ustavi širjenje virusov, bakterij in mikrobov. Možno je tudi naknadno opremiti razkužila za roke, da potnikom zagotovijo še en zaščitni element. Ne pozabimo na zaščitni zaslon za voznika, ki je zdaj nameščen na skoraj vseh novih mestnih in medkrajevnih avtobusih MAN, na voljo pa je tudi za naknadno namestitev prek servisne mreže MAN. V Evropi je s temi zaščitnimi elementi pred korona virusom že opremljenih več kot tisoč avtobusov, kar najbolje kaže povpraševanje po prilagojenih rešitvah in celovitih varnostnih konceptih.