Gospodarska vozila

Iveco prvi na vodik

Iveco obljublja, da bo prva znamka izmed “velike sedmerice”, ki bo začela dobavljati vlačilce s pogonom na vodik za dolge razdalje. Pripravljenost za njihovo proizvodnjo naj bi bila dosežena do konca leta 2023, ob tem pa se obsežno dela tudi na potrebni infrastrukturi.

Francosko kemično podjetje Air Liquide je v Fos-sur-Meru pri Marseillu odprlo posebno vodikovo polnilnico. To je visokotlačna naprava, narejena posebej za hitro polnjenje tovornih vozil in prva tovrstna postaja v Evropi. Dnevno bo možno prodati do 2 toni vodika, shranjenega pod pritiskom 700 barov. Kar je še pomembno, to bo ekološki vodik, njegova dobava do postaje pa bo potekala po plinovodu.

Do leta 2025 naj bi Air Liquide odprl še eno tako postajo v Salon-de-Provence, prav tako blizu Marseilla, le 30 kilometrov stran. Na ta način bo južna Francija ena prvih pokrajin v Evropi, kjer bo mogoče na preprost način polniti tovornjake na vodik. Iveco je tam že zbral naročilo za 50 enot za regionalni promet.

In še razlaga o vlačilcu na fotografiji. Do nedavnega bi lahko rekli, da gre za ameriško-evropski model Nikola Tre FCEV, torej vozilo na vodik na osnovi Iveco S-Way. Pred kratkim pa sta si Nikola in Iveco razdelila naloge, tako da bo isto vozilo kot Nikola na voljo v ZDA, medtem ko bo v Evropi nastopalo pod imenom Iveco. Prikazan fotografija je absolutno prva, ki prikazuje tovornjak z italijanskim logotipom.