Avtomobilizem

Dacia Duster: tradicionalni zanesljivi partner slovenskih gorskih reševalcev

Avtomobilska znamka Dacia se je s svojo vrednoto zanesljivosti v vseh razmerah dobro poistovetila s tistimi, katerih zanesljivost in predanost rešuje življenja – slovenskimi gorskimi reševalci. Po dolgoletnih dobrih izkušnjah z uporabo številnih Dusterjev je Dacia junakom slovenskih gora v enoletno brezplačno uporabo spet predala tri nova terenska vozila Dacia Duster. S tem Dacia že devetič obnavlja svojo zaobljubo ponosnega podpornika Gorske reševalne zveze Slovenije.

Za uspešen odziv na klic na pomoč potrebujejo gorski reševalci zanesljiva vozila, ki jim omogočijo hiter prihod na teren, čim bližje mestu nesreče. Tu stopijo v ospredje zelo dobre terenske zmogljivosti Dacie Duster.

Dacia je letos tudi na slovenski trg pripeljala prenovljeno generacijo svojega paradnega modela Duster, ki ga zaznamuje povsem nov zaščitni znak znamke, s čimer se je krepko spremenil tudi prednji del vozila. Čeprav je avto z leti razvoja postal udobnejši, modernejši in z več opreme, pa je v izvedenki s štirikolesnim pogonom še vedno kleni terenec, idealen za uporabo na vseh vrstah vozišč in izven njih. To mu zagotavljajo okrepljen spodnji ustroj, povečan odmik od tal in dobri vstopno-sestopni terenski koti. Hkrati pa vozila znamke Dacia odlikuje še pregovorna zanesljivost, ki je pri delu gorskih reševalcev ključnega pomena.

Nova tri vozila Dacia Duster 1.5 Blue dCi 115 4×4 so prevzela društva gorske reševalne službe iz Rateč, Bohinja in Koroške. Avtomobile poleg preverjenega štirikolesnega pogona v najnovejši generaciji odlikujejo še štiri kamere za odličen pregled nad vsemi mrtvimi koti vozila, pomoč za spuščanje po zahtevnem terenu ter nova generacija multimedijskega sistema z uporabnimi terenskimi informacijami, kot so nadmorska višina, vzdolžno in prečno nagibanje vozila. Za hitro in brezskrbno zapustitev vozila poskrbi kartica za prostoročno zaklepanje, ki varno shranjena v nahrbtniku zagotovi, da se bo Duster samodejno zaklenil takoj, ko se bo reševalec z vso opremo oddaljil od vozila.

Dacia in Gorska reševalna zveza Slovenije tako letos nadaljujeta zdaj že tradicionalno pot poglobljenega sodelovanja, ki temelji na skupnih vrednotah znamke Dacia in gorskih reševalcev. Vsekakor si vsi želimo, da bo pomoči potrebnih v slovenskih gorah čim manj. Če bi do nesreče prišlo, pa smo lahko ponosni ob zavedanju, da nad nami bedi preko 800 prostovoljnih gorskih reševalcev, ki so svoj prosti čas posvetili reševanju življenj v najzahtevnejših naravnih okoljih.