Gospodarska vozila

eActros na najobsežnejšem testiranju

Mercedes-Benz Trucks za to poletje načrtuje najobsežnejšo testno vožnjo v zgodovini podjetja s svojim novim vodilnim električnim vozilom eActros 600. Cilj testne vožnje za dva skoraj serijska prototipa baterijskega električnega tovornjaka za prevoz na dolge razdalje eActros 600 predstavlja potovanje po več kot 20 evropskih državah (med katerimi je tudi Slovenija), pri čemer bo vsak opravil več kot 13.000 kilometrov s 40 tonami skupne vlečne teže.

S tem podvigom želi Mercedes-Benz Trucks pridobiti obsežne izkušnje na številnih poteh v različnih topografijah in podnebnih območjih ter pri tem upoštevati porabo energije. Proizvajalec namerava ugotovitve nato deliti z zainteresiranimi kupci. Poleg tega želi Mercedes-Benz Trucks s to turnejo dokazati, da eActros 600 v Evropi omogoča mednarodne prevoze na dolge razdalje na izključno električni pogon. Cilj testne vožnje je na primer tudi polnjenje baterij le na javnih polnilnicah. Vzpostavitev brezhibne javne infrastrukture za polnjenje tovornjakov je še vedno nujna za nadaljnjo rast trga za e-tovornjake, vendar potovanje, poimenovano »eActros 600 European Testing Tour 2024«, vzbuja veliko upanja v e-prihodnost. Visoka zmogljivost baterije, ki znaša več kot 600 kilovatnih ur[1], in nova, posebej učinkovita električna pogonska os, razvita v podjetju, omogočata eActrosu 600 doseg 500 kilometrov[2] brez vmesnega polnjenja.

Evropska testna turneja eActros 600 naj bi se začela 11. junija v Frankfurtu na Majni; spremljale naj bi jo tudi različne komunikacijske dejavnosti. Neuradno se bo turneja začela že dan prej na lokaciji Mercedes-Benz Trucks v Wörthu ob Renu in na sedežu Daimler Truck AG v Leinfelden-Echterdingenu. Ob začetku turneje namerava Mercedes-Benz Trucks predstaviti nadaljnje podrobnosti turneje, kot je načrtovana pot ipd.

Izkušnja e-potovanja po Evropi z eActros 300/400

Že lani je Mercedes-Benz Trucks izvedel prodajno turnejo po Evropi v povezavi z eActros 300/400 za distribucijski transport težkih tovorov. Po trije e-tovornjaki so prepotovali več kot 5000 kilometrov po Nemčiji, Avstriji, Italiji, Nizozemski in Belgiji. Skupno je Mercedes-Benz Trucks Sales organiziral 14 dogodkov za stranke z več kot 1500 gosti in 1250 testnimi vožnjami.