AvtomobilizemTehnika

KAKO PODALJŠATI ŽIVLJENJSKO DOBO PNEVMATIK?

Pnevmatike predstavljajo edini stik vozila s cestiščem in tako pomembno vplivajo na varnost v prometu, vozne lastnosti ter udobje v vožnji. Pravilna uporaba pnevmatik podaljšuje njihovo življenjsko dobo, kar pomeni, da se s tem porabi manj naravnih virov in ustvari manj odpadkov. Da boste znali s svojimi pnevmatikami kar najbolj gospodarno ravnati, so Goodyearovi strokovnjaki pripravili enostavne nasvete, s katerimi boste privarčevali ter obenem prispevali k varovanju okolja.

Vzdrževanje pravilne ravni tlaka v pnevmatikah pomembno vpliva na varnost, vozne lastnosti, obrabo pnevmatik in porabo goriva. Prenizek zračni tlak namreč povzroča pregrevanje pnevmatik in večjo porabo goriva, previsok pa poveča občutljivost na cestne ovire in poslabša udobje v vožnji, kar pa v obeh primerih pripelje do hitrejše in nepravilne obrabe pnevmatik. Tlak v pnevmatikah je tako treba preverjati vsaj enkrat mesečno in pred vsakim daljšim potovanjem. Čeprav je veliko sodobnih avtomobilov opremljenih z elektronskim sistemom za nadzor tlaka (TPMS), je slednjega vseeno treba preverjati tudi ročno z merilnikom tlaka. Priporočene vrednosti polnilnega tlaka pnevmatik za vaše vozilo so običajno navedene v navodilih za uporabo vozila.

Goodyearovi strokovnjaki svetujejo, da ob preverjanju tlaka opravite še pregled tekalne plasti pnevmatike zaradi morebitnih znakov obrabe ali zagozdenih tujkov. Pozorni bodite tako na globino profila kot stanje središčnih in zunanjih robov pnevmatike. K podaljšanju življenjske dobe pnevmatik pa pripomore tudi redna rotacija1, torej menjava njihovega položaja med obema osema. Pnevmatike na sprednjih kolesih se namreč običajno obrabljajo drugače kot na zadnjih, menjava pa tako prispeva k enakomernejši obrabi in posledično daljši uporabnosti. Če redno vozite z visoko hitrostjo, prevažate težke tovore ali vozite na dolge razdalje, je zaradi dodatnih obremenitev morda potrebna pogostejša rotacija.

Neenakomerna obraba je lahko tudi znak, da sta potrebna centriranje in optična nastavitev koles. Če med vožnjo opazite, da vozilo vleče na eno stran ali pa se volan pri vožnji trese, je čas za odpravo nepravilnosti, ki lahko v nasprotnem primeru vplivajo na zmogljivost pnevmatik.

Na življenjsko dobo pnevmatik in izkoristek njihove zmogljivosti pa vplivajo tudi vaše vozne navade. S sunkovitim pospeševanjem in zaviranjem ali agresivno vožnjo čez hitrostne ovire in udarne jame na cesti se bodo pnevmatike hitreje obrabile in poškodovale, zato stremite k umirjenemu slogu vožnje.

Poleg ustreznega ravnanja pa je pomembna tudi pravilna izbira pnevmatik glede na razmere. Letne in zimske pnevmatike so namensko prilagojene za vožnjo v določenih razmerah. Ne glede na število prevoženih kilometrov tako poleti ne uporabljajte zimskih pnevmatik. Slednje v mrzlem vremenu poskrbijo za optimalno zmogljivost, pri višjih temperaturah pa se hitreje obrabijo in zagotavljajo manj oprijema, kar pomembno vpliva na dolžino zavorne poti. Zaradi pregrevanja se poslabšajo lastnosti gumene zmesi in poškodujejo lamele na tekalni plasti, zaradi večjega kotalnega upora pa se poveča tudi poraba goriva.

Pnevmatike z najsodobnejšo tehnologijo zagotavljajo večje število prevoženih kilometrov in daljšo uporabnost. Goodyearovi strokovnjaki kot primer izpostavljajo novo letno pnevmatiko Goodyear EfficientGrip Performance 2, ki je na primerjalnih testih navdušila s svojo visoko zmogljivostjo. Z njo lahko namreč prevozite vsaj 20 odstotkov več kilometrov kot z njeno najtesnejšo tekmico na testu2, to pa hkrati prinaša tudi daljšo uporabnost in nižje stroške.

Kaj storiti z izrabljenimi pnevmatikami?

V Evropi se vsako leto reciklira ali ponovno uporabi več kot tri milijone ton izrabljenih pnevmatik. Ko torej napoči čas za nakup novih pnevmatik, ravnajte odgovorno do okolja in svoje stare pnevmatike oddajte pri vulkanizerju ali pa jih odpeljite v zbirne centre.