Avtomobilizem

Nov način kaznovanja nepravilno parkiranih 

 

Iz Združenih držav Amerike je prispela inovativna iznajdba, ki pleni pozornost voznikov, zaradi zelo preproste uporabe pa je zelo uporabna. To je robustna in varna naprava, zasnovana tako, da preprečuje odvoz avtomobilov, vozniki pa bi jo lahko uporabljali tudi kot zaščito proti kraji. Trenutno jo uporabljajo policija, nadzorniki parkirišč in podobne službe.

Ta nova naprava, ki se komercialno imenuje Barnacle, je podobna senčniku in se zloži kot knjiga. Ko se odpre, se vakuumski seski trdno oprimejo stekla in preprečijo njegovo odstranitev. Njegova naloga je, da vozniku oteži preglednost in mu tako prepreči, da bi sedel za volan in vozil naprej. Odstranite ga lahko samo s številčno kodo, ki jo vnesete na majhni tipkovnici. Na ta način si ga lahko voznik natakne, ko pusti avto parkiran na ulici, in ga odstrani, ko se vrne, samo s to kodo.

V bistvu je Barnacle mišljen kot imobilizacijski sistem za policijo, ki prepreči premikanje avtomobila kršitelju, ki je narobe parkiral. Ko voznik kršitelj plača kazen, je to napravo mogoče odstraniti. Tako ima policija namesto pajkov ali raznih imobilizatorjev na kolesih zdaj drugačen sistem discipliniranja voznikov. Vse pogosteje pa se omenja, da bi sistem lahko uporabili kot zaščito pred krajo vozil …