Gospodarska vozila

Nissanovi dostavniki se bodo izdelovali v Franciji

Izkoriščajoč moč in obseg Zveze bodo prihodnje Nissanove majhne dostavnike izdelovali v tovarni Maubeuge v Franciji, ki je center odličnosti Zveze za področje lahkih gospodarskih vozil.

Nissan je potrdil načrte za naslednjo generacijo svojih majhnih dostavnikov namenjenih kupcem v Evropi. Moč in obseg Zveze bodo izkoristili tudi tako, da bodo prihodnje Nissanove majhne dostavnike zasnovali na skupni konstrukcijski osnovi Zveze in jih izdelovali v tovarni Maubeuge v Franciji, ki je center odličnosti Zveze za male dostavnike.

Enako kot sedanji model Nissan NV250, ki ga v Renaultovi tovarni Maubeuge izdelujejo od leta 2019, bodo naslednjo generacijo tega modela zasnovali na konstrukcijski osnovi Zveze skupaj z naslednjo generacijo Renaultovega Kangooja.

Dodelitev naslednje generacije Nissanovih malih dostavnikov pomeni, da bodo v prihodnje vse Nissanove dostavnike za evropske kupce izdelovali v Franciji.

Nissanovi kompaktni dostavniki bodo kmalu začeli prihajati s tekočih trakov tovarne Maubeuge in s tem potrdili njeno vodilno mesto v industriji lahkih gospodarskih vozil. To je tudi nazoren primer strategije vzajemno koristnega sodelovanja v Zvezi Renault-Nissan-Mitsubishi.

SKUPAJ MOČNEJŠI

Ena skupna konstrukcijska osnova. Vsa vozila imajo oznako »izdelano v Franciji«. In kmalu se bo nova generacija Nissanovih majhnih dostavnikov na proizvodnih trakovih pridružila novemu Kangooju. To je čudovita ilustracija konkurenčne prednosti v modelu sodelovanja v okviru Zveze s premišljeno razdelitvijo vlog na »vodilne« in »sledilce«.  Ta strategija temelji na odkrivanju in izkoriščanju novih sinergij, da bi še bolje izkoristili učinkovitost tovarn in tehnologij, obenem pa kar se da povečali skupno kritje fiksnih stroškov obeh podjetij.

MAUBEUGE, MERILO ZA »IZDELANO V FRANCIJI«

Smer Maubeuge. Ne morete prezreti prepoznavnega romba na pročelju tovarne. Toda iz nje skoraj hkrati prihajajo vozila znamk Renault, Mercedes (Citan) in Nissan. In vsa so združena pod isto streho z zelo dobrim razlogom: Maubeuge je center odličnosti Zveze za lahka gospodarska vozila.

S šestimi milijoni vozil, ki so jih v tej tovarni izdelali od leta 1971, je postala določevalec meril v industrijskem svetu. Maubeuge desetletja strokovnega znanja in izkušenj združuje z najnovejšimi standardi kakovosti. V letu 2019 so izdelali skoraj 150.000 vozil, od tega 13.000 dostavnikov Kangoo Z.E. Z leti je tovarna MCA postala center odličnosti Zveze za LGV in zdaj izdeluje osebne, gospodarske in električne različice Kangooja, ki jih prodajajo pod drugimi znamkami.

NENEHNO POVEČEVANJE ZMOŽNOSTI IN ZMOGLJIVOSTI

Tovarna je v minulih nekaj letih vložila 450 milijonov evrov za izdelavo Novega Kangooja. Glavne novosti so nova velika linija stiskalnic, ki je zasnovana za stiskanje velikih karoserijskih delov, nova linija za nadzor kakovosti in simulator navidezne resničnosti za lakirnico, dodatnih 8.000 kvadratnih metrov za razne postopke obdelavo pločevine, kjer je 630 robotov, nov obrat za sestavljanje akumulatorjev in še več. Tako bodo lahko izdelali več vozil, postopke izdelave in končne kakovosti pa dvignili na novo raven. Oba ta faktorja pa sta ključnega pomena za odločitev Nissana in Mercedesa, da tovarni zaupata izdelavo njunih modelov.