Tehnika

Največji tank na svetu – Tsar

V začetku 20 stoletja se je vojaška tehnologija pričela razvijati zelo hitro. Z uvedbo letal in tankov se je način bojevanja močno spremenil. Predvsem tani so s svojo velikostjo in ognjeno močjo vzbujali strah na bojiščih. Še danes pa sloves največjega drži Ruski tank Tsar.

Tanki so bili močni bojni stroji, a njihov razvoj ni tekel brez težav. Vse se je pričelo z iznajdbo parnega stroja. Na njega so postavili oklep ter močnejše brzostrelke, da bi zaščitili vojake ter osvojil več ozemlja. Prvi pravi tanki pa so se na bojiščih pojavili sredi prve svetovne vojne. Neglede na to, kako debel oklep ali močen top ima tank, pa je ta omejeno uporaben, če ne more premagati različno konfiguriranega terena. Ta problem je mučil večino inženirjev. Nato pa so se v Rusiji domislili, da bi lahko velika kolesa rešila to težavo.

40 ton železa

Večje kot je kolo, lažje se bo vozilo premikalo po terenu, so si mislili Ruski inženirji in naredili tank na tri kolesa (dva spredaj in eden zadaj). Neverjeten podatek je, da sta sprednja dva kolesa v premeru merila kar devet metrov, zadnji pa meter in pol. Tsar je bil širok 12 metrov, za pogon pa so uporabljali dva 250 konjska motorja, ki sta bila nameščena v velikem kolesu. V začetku je bil tank opremljen z enim topom na vrhu, kasneje pa so dodali še z nekaj manjšimi.

Po dveh letih projektiranja je bil narejen prvi in edini primerek, ki je bil težak kar 40 ton. Leta 1915 so ga pripeljali na bojišče, kjer se je po le nekaj minutah uporabe pogreznil v blati iz katerega se ni mogel izkopati. Upravljalci so ga takoj zapustili in na istem mestu je ostal vse do leta 1923, ko so ga razrezali in železo pretopili.