Tehnika

Popolna prepoved telefoniranja med vožnjo

Dobri in predvsem odgovorni vozniki vedo, da je uporaba mobilnih telefonov med vožnjo zelo nevarno početje. Če med vožnjo tipkamo ali beremo kratka sporočila SMS, namreč s ceste umaknemo pogled za okoli pet sekund. Enako nevarno početje je tudi telefoniranje med vožnjo, zato je klasična uporaba telefona med vožnjo že dlje časa prepovedana v številnih državah po svetu.

Zakonodajalci so bili doslej nekoliko bolj strpni do uporabe sistemov za prostoročno telefoniranje, a se tudi temu obdobju počasi bliža konec. Uporaba tovrstnih sistemov namreč daje zgolj lažen občutek, da je vožnja med telefoniranjem bolj varna, v praksi pa temu žal ni tako. Statistično gledano namreč klasična uporaba mobilnih telefonov ali uporaba sistemov za prostoročno telefoniranje med vožnjo pomeni povsem enako tveganje za povzročitev prometnih nesreč.

Zgolj v Veliki Britaniji je bilo v letu 2017 zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo povzročenih skupno 773 hudih prometnih nesreč, med povzročitelji pa je bilo precej takih, ki so uporabljali sisteme za prostoročno telefoniranje. Zaradi tega Britanci resno razmišljajo o tem, da bi med vožnjo prepovedali tudi sisteme za prostoročno telefoniranje. Člani britanskega parlamenta so že predstavili osnutek predloga za spremembo prometne zakonodaje, ta pa bo predložen v obravnavo že konec leta.

Če bo omenjeni predloga zakona zares sprejet, smo prepričani, da bodo podobne omejitve kmalu sledile tudi v drugih evropskih državah. Strokovnjaki za prometno varnost so temu seveda naklonjeni, saj bi ta pristop pripomogel k drastičnemu znižanju hudih prometnih nesreč.

Vir:racunalniske-novice.com