Tehnika

Xiaomi 14 Ultra mami tudi profesionalne fotografe

Napredne zmožnosti fotoaparata na telefonu smo preizkusili na Otočcu.
Napredne zmožnosti fotoaparata na telefonu smo preizkusili na Otočcu.

Xiaomi 14 Ultra definira velika okrogla izboklina na hrbtni strani, v kateri so štiri kamere. Glavna kamera ima spremenljivo zaslonko, na voljo pa je tudi dodatek za oprijem telefona s sprožilcem kamere. Novi Xiaomi 14 Ultra poleg običajnih telefonskih operacij ponuja izjemno fotografsko izkušnjo, kar nam je na praktični delavnici pokazal profesionalni fotograf Peter Irman.

Z 1-palčnim tipalom kamere in objektivom s spremenljivo zaslonko ter dvojno telefoto kamero, najnovejši Xiaomi združuje skoraj vse, kar fotografski navdušenci verjetno iščejo v telefonu. Za posladek pa so leče izdelane v sodelovanju z ikonično znamko fotoaparatov Leica.

Zmogljiv in hiter

Praktično foto delavnico je vodil profesionalni fotograf Peter Irman.

Novi telefon, ki je bil predstavljen na Mobile World Congressom v Barceloni, je izdelalo kitajsko podjetje Xiaomi. Po poročilu International Data Corp. je imel Xiaomi lani tretji največji tržni delež, premagala sta ga le  Apple in Samsung. Xiaomi 14 ima 12 GB RAM-a, na voljo pa sta dve različici s 256 GB ali 512 GB prostora za shranjevanje. Xiaomi 14 Ultra ima 6,78-palčni zaslon s spremenljivo hitrostjo osveževanja (1 do 120 Hz) z najvišjo svetlostjo 3000 nit.

Telefon deluje na Qualcommovem procesorju Snapdragon 8 Gen 3. Je odporen na vodo in prah, kar pomeni, da ga je mogoče potopiti v meter globoko vodo za 30 minut. Podpira tudi 90-vatno žično in brezžično polnjenje, kar pomeni, da je telefon lahko popolnoma napolnjen v dobre pol ure. Na voljo je tudi nekaj funkcij umetne inteligence, vključno z iskanjem slik v albumih.

 

Štiri kamere

Daleč največja prednost telefona pa so njegove štiri zadnje kamere. Glavna kamera ima 1-palčno tipalo s 50 milijoni slikovnih pik, ki pa pravzaprav ni veliko en palec. Izraz ali dogovor o poimenovanju 1-palčnih tipal temelji na merjenju katodnih cevi za televizijske kamere izpred desetletij, ki so bili v uporabi precej pred pametnimi telefoni in digitalnimi fotoaparati.

Kljub temu je 1-palčno tipalo 14 Ultra večji od večine drugih tipal, ki se trenutno uporabljajo v telefonih. Večja tipala zberejo več svetlobe, kar povzroči svetlejše fotografije z več podrobnostmi, boljšo ostrino in manj šuma na sliki. Xiaomi združuje to veliko tipalo s 23 mm objektivom (ekvivalent polnega formata), ki ima spremenljivo zaslonko f/1,63 do f/4,0. To pomeni, da lahko prilagodite zaslonko leče, da prepustite več svetlobe ali da dobite več globinske ostrine. 14 Ultra ima tudi 3,2 x 75 mm teleobjektiv, 5 x 120 mm teleobjektiv in 12 mm ultra širokokotni objektiv.

Napaja se iz 5.000 mAh zmogljive baterije, ki omogoča normalno delovanje telofona cel dan. Na sprednji strani je kamera za selfije z 32 milijoni slikovnih pik. To je trenutno najboljši Xiaomijev telefon na trgu in eden najboljših nasploh, žal pa je takšna tudi cena, saj je pri nas na voljo za 1499 evrov.