Popotovanja

Kope, največje gorsko postajališče za avtodome v Sloveniji

Prvi začetki turizma na Slovenjgraškem Pohorju segajo že v obdobje pred drugo svetovno vojno. Po njej so malo pod najvišjim vrhom zgradili kočo Partizanko, na kateri so razvijali predvsem borčevski, sindikalni in mladinski turizem, na drugi strani 1377 metrov visoke Velike Kope pa so na planini Pungart nadaljevali v tamkajšnjem Grmovškovem domu s planinskim turizmom.

Zahvaljujoč slovenjgraškim gozdarjem na čelu s turističnim entuziastom Dušanom Dretnikom pa so ob koncu sedemdesetih in na začetku osemdesetih s prvimi žičnicami povezali obe strani planine, Partizanko in Grmovškov dom in tako postavili temelje Smučarskemu centru Kope.

Tako kot večina slovenskih smučišč, je tudi SC Kope po smelem začetku v nadaljevanju doživljal vzpone in padce, še posebej v obdobju, ko je pogorel Grmovškov dom. Poleg vodij so se na Kopah v naslednjih desetletjih menjavali lastniki in direktorji, ki so bolj ali manj uspešno vodili to gorsko turistično središče, ki je bilo do nedavnega povezano tudi z dokaj slabo cesto iz Slovenj Gradca. Koroški smučarji so si veliko obetali, ko so Kope prevzeli Mariborčani, saj so pričakovali, da bodo prek Rogle in Ribniške koče turistično povezali celotno Pohorje. S propadom Športnega društva Pohorje iz Maribora, ki je imelo v lasti in upravljanju žičnice in apartmaje na Ribniškem Pohorju in celo Žičnice Kranjska gora, pa je leta 2010 GTC Kope šel v stečaj.

 

Rešitelj turizma na Kopah

Ko je že kazalo, da bo organizirani turizem na Kopah popolnoma propadel, ga je začelo reševati malo zasebno turistično podjetje VABO iz Slovenj Gradca, ki je pred tem, po propadu Kompasa Slovenj Gradec, dokaj uspešno začelo reševati propadajoči slovenjgraški turizem.

VABO na čelu z Boštjanom Paradižem in Primožem Kotnikom je najprej najelo, nato pa še iz stečajne mase odkupilo žičnice, po uspešni oživitvi turizma na Kopah pa so postopoma prevzemali še športne, gostinske in prenočitvene objekte na Pungartu.

Z zelo uspešno marketinško akcijo »Boom počitnice« so s pristopnimi cenami in privlačno ponudbo na skoraj pozabljene Kope pritegnili predvsem družine in mlade, ki so glas o preporojenem turizmu na Slovenjgraškem Pohorju ponesli do drugih ljubiteljev zimskega in gorskega turizma. Na osnovi vse večjih uspehov pa so avtorji oživitve turizma na Kopah zasnovali dolgoročni razvoj turizma na koroškem delu Pohorja z novimi idejami in na povsem novih temeljih.

 

Nove pridobitve turističnega centra Kope

Podjetje VABO zdaj premore na območju Slovenj Gradca in okolice že več kot 500 turističnih ležišč, kjer so z leti odkupili večino apartmajev v turističnem naselju in tudi Hotel Lukov dom. Že od samega začetka razvijanja turizma na planini Pungart pa so se zavedali, da morajo na mestu dotrajanega Grmovškovega doma zgraditi sodoben gorski hotel s spremljevalnimi gostinskimi, zabavnimi in športno-rekreacijskimi objekti, zavedali pa so se tudi, da morajo prenoviti in razširiti smučišča in jih opremiti z novimi žičniškimi napravami. Ob znatni pomoči države jim je to uspelo pred začetkom zimske sezone 2023/24.

V popolnoma nov Hotel Grmovškov dom s 160 sodobnimi ležišči in v gostinsko zabavni center Holcer pub so investirali kar 15,3 mio evrov. Kar 8 mio evrov od skupnega zneska je prispevala država oziroma Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport iz Evropskega kohezijskega sklada REACT, kar je podjetju VABO sploh omogočilo izpeljavo tako zahtevne in obsežne naložbe.

Velika pridobitev za Gorski turistični center Kope, za prihodnji razvoj turizma na največjem koroškem smučišču na slovenski strani, pa sta tudi dve najsodobnejši štirisedežnici Kopnik in Pahernik ter vlečnica Velika Kopa. Ob otvoritvi je o pomenu vseh novih pridobitev minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han poudaril: »Naložbe niso le pridobitev za Kope, temveč za celotno Koroško, za zimski in poletni turizem ter za našo celotno prelepo Slovenijo.«

Kljub neugodnim snežnim razmeram so tudi letošnjo smučarsko sezono odprli ob otvoritvi novega Hotela Grmovškov dom, tako kot vsa zadnja leta prvi vikend v decembru. Direktor podjetja VABO iz Slovenj Gradca, ki je za svoje uspehe na področju turizma na Koroškem dobilo priznanje Društva turističnih novinarjev Slovenije za leto 2023, Boštjan Paradiž, je zgodnje odpiranje zimske sezone na otvoritvi takole obrazložil: »Mi na to ne gledamo zgolj kot žičničarstvo, ampak kot dogodke, kot zgodbo v turizmu, v katerem je vsak vikend za vedno izgubljen, saj mi ne prodajamo izdelkov, ki bi jih lahko skladiščili. Mi prodajamo neponovljive zgodbe in doživetja in tako smo si zastavili razvoj turizma na Kopah.« Da s takšnim za naše razmere izvirnim pristopom misli resno, je podkrepil s programom 50 večjih prireditev, ki se bodo zvrstile v Gorskem turističnem centru Kope.

Največje gorsko počivališče za avtodome v Sloveniji

Podjetje VABO je v slovenskem in mednarodnem prostoru nekaj posebnega. Poleg tega, da se ukvarjajo s klasičnim turizmom, proizvajajo tudi mednarodno v zelo kratkem času visokokakovostne proizvode za turizem, avtodome Robeta. V sodelovanju s svetovno znanim dirkačem F1 Ralfom Schumacherjem so ustvarili prestižni avtodom, ki je Robeto uvrstil med najbolj cenjene proizvajalce avtodomov v Evropi. Lani je ugledna nemška avtomobilistična revija Auto Bild oblikovalcem Robetinega avtodoma podelila 1. mesto. Od začetnih skromnih nekaj deset, bodo letos znanim kupcem po vsej Evropi dobavili že blizu 800 avtodomov. Prav zaradi te povezave na področju turizma znotraj podjetja so pri Grmovškovem domu zgradili sodobno opremljeno počivališče za avtodome, ki v treh etažah lahko sprejme več kot 60 hišk na kolesih, 365 dni v letu.

V Slovenj Gradcu pa imajo poleg postajališča za avtodome tudi prodajni salon, trgovino z opremo in rezervnimi deli, pralnico in tudi servis za avtodome, izposojajo pa tudi električna kolesa in razno drugo opremo za šport in rekreacijo. Center Rovando je zato eden najbolj popolno in sodobno opremljenih avtodomarskih centrov v Sloveniji, pa tudi v Evropi. Z njim pa podjetje VABO na svojevrsten način zaokroža pestro in izvirno turistično ponudbo v Sloveniji, za katero je na Dnevih slovenskega turizma od Društva turističnih novinarjev prejel najvišje turistično priznanje v naši državi, Kristalni Triglav 2023.

Besedilo: Drago Bulc