Avtomobilizem

400 milijonov za proizvodnjo čipov

 

Zaradi globalnega pomanjkanja čipov Bosch povečuje investicijske izdatke. Le nekaj tednov po odprtju nove tovarne za proizvodnjo čipov v Dresdnu je dobavitelj tehnologije in storitev napovedal še eno devetmestno naložbo v svoje obrate za proizvodnjo čipov.

V letu 2022 namerava Bosch vložiti več kot 400 milijonov evrov v razširitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v Dresdnu in Reutlingenu v Nemčiji ter v proizvodnjo polprevodnikov v Penangu v Maleziji.

Polprevodniki kot edinstvena prodajna ponudba

Mikroelektronika je ključni dejavnik uspeha vseh Boschevih poslovnih področij. Podjetje je že zgodaj prepoznalo potencial te tehnologije in že več kot 60 let proizvaja polprevodniške komponente. Zaradi tega je Bosch eno redkih podjetij, ki poglobljeno razume mikroelektroniko ter ima strokovno znanje na področju elektronike in programske opreme. Bosch lahko to odločilno konkurenčno prednost združi s svojo močjo v proizvodnji polprevodnikov. Podjetje za tehnologijo in storitve že od leta 1970 v Reutlingenu proizvaja polprevodniške komponente. Uporabljajo se v potrošniški elektroniki in avtomobilski industriji. Sodobna elektronika v avtomobilih je osnova za zmanjšanje emisij v prometu, preprečevanje prometnih nesreč in povečanje učinkovitosti pogonskega sklopa. Proizvodnja v tovarni 300-milimetrskih ploščic v Dresdnu se je začela julija letos. Čipi, izdelani v novi tovarni, bodo sprva uporabljeni v Boschevih električnih orodjih. Za avtomobilsko industrijo se je proizvodnja čipov začela septembra. Samo v svoje tovarne ploščic v Reutlingenu in Dresdnu je družba Bosch vložila več kot 2,5 milijarde evrov, odkar je bila leta 2010 predstavljena 200-milimetrska tehnologija.