Avtomobilizem

Pnevmatike brez zraka

Avtomobilske pnevmatike, ki niso napolnjene z zrakom, ampak z reciklirano plastično mrežo, so ena od številnih vizij podjetja Bridgestone. Čeprav so tovrstne pnevmatike še vedno v razvojni fazi, bi te lahko bile prvič komercialno uporabljene že na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu. Z uporabo optičnih senzorjev za bi lahko pnevmatike celo nadzorovale stanje na cesti v realnem času in hkrati vozniku sporočale, v kakšnem stanju so.

Čeprav je zanimanje za brezzračno pnevmatiko podjetja Bridgestone veliko zanimanja predvsem med vozniki avtomobilov, bo ta sprva na voljo za kolesa. Kmalu za tem bodo tovrstnih pnevmatike deležni še delovni stroji in traktorji. To dejansko pomeni, da se bo revolucionarna pnevmatika podjetja Bridgestone najprej uporabljala na področjih, kjer sta učinkovitost in manjša nevarnost fizičnega poškodovanja pnevmatik pomembnejša od končne hitrosti.

Pri tem velja še omeniti, da bo notranjost teh pnevmatik napolnjena z mrežo iz reciklirane termoplastike, kar pomeni, da bodo pnevmatike precej manj obremenjujoče za okolje od obstoječih. Poleg tega lahko tovrstna pnevmatika prenaša tovor teže približno 2,5 ton, kar pomeni, da je vsaj zlahka ne bomo uničili.

Vir: racunalniske-novice.com