Avtomobilizem

Revolucija limuzine s petimi vrati

»Naj bo res prostoren,« je Pierre Dreyfus, generalni direktor Renaulta od leta 1955 do 1975, rekel oblikovalcem Renaulta, ki so se ukvarjali s snovanjem modela Renault 4. Ta nenavaden avtomobil je potem pustil svoj odtis v zgodovini s posebnostjo, ki danes ni nič neobičajnega, v tistem času pa je pomenila pravo malo revolucijo: peta vrata na prisekanem zadku. Renault 4 je bil s petimi vrati in ravnim podom hkrati limuzina in kombi, ki je lahko služil tudi kot dostavnik. Takrat so vrata na zadku modela 4L olajšala nakladanje bal sena, danes pa na modelu Megane Conquest olajšujejo nakladanje drugačnih predmetov, na primer izletniške prtljage ob koncu tedna ali potovalk za počitnice. Hugues, direktor Renault Classic, opisuje revolucijo petih vrat, ki jo je sprožil Renault.

Renault 4 je bil razkrit leta 1961, ko so se prebivalci Francije začeli s podeželja preseljevati bližje mestom. Vendar je bil javni prevoz še daleč od optimalnega, še zlasti na obrobjih mest. Ljudje so začeli čutiti potrebo po avtomobilu, ki bi ustrezal tako podeželskemu kot mestnemu življenju, ki bi bil primeren za vožnje do prodajaln ali v službo. To je bilo tudi obdobje, ko se je vedno večje število žensk zaposlilo, kupna moč gospodinjstev pa je začela rasti. V takšnih razmerah je avtomobil, ki so ga poimenovali »4L«, ponujal rešitev tako za mesto kot za podeželje. Bil je uporaben med tednom in za konec tedna … in vse to tudi zahvaljujoč petim vratom na zadku!


Renault 4, prvi Renault s petimi vrati

 

Vrata v svobodo

Renault 4 je kmalu postal družbeni fenomen prav zahvaljujoč petim vratom. Pobudnik tega projekta, Pierre Dreyfus, generalni direktor Renaulta od leta 1955 do 1975, je svojim ekipam pojasnil, da želi »res prostoren« avtomobil v duhu »modrih kavbojk«, avtomobil za ljudi vseh starosti in družbenih slojev po vsem svetu. Po več kot osmih milijonih v več kot 100 državah prodanih primerkov v več kot 30 letih je precej lahko ugotoviti, da je bila njegova zahteva izpolnjena. »Z modelom 4L in njegovimi petimi vrati je bila iznajdena nova vrsta avtomobila, postavili so nov avtomobilski standard radostno pojasni Hugues. »Ta krasen izum je pomagala ustvariti avtomobil, ki je bil hkrati limuzina, kombi in je lahko služil tudi kot dostavnik.«

Pierre Dreyfus, generalni direktor Renaulta od 1955 do 1975 pred Renaultom 4

Vrata na zadku so uporabnikom modela 4L omogočala enostaven in uporaben dostop do prtljažnika, v katerega so lahko naložili vse mogoče, od bale slame, do opreme za taborjenje, pač glede na dejavnost in življenjski slog. Vendar je večja prilagodljivost notranjščine, ki so jo omogočila peta vrata, inženirjem in oblikovalcem ponudila priložnost za ustvarjanje pristnih »avtomobilov življenja« (voitures à vivre). »Peta vrata so inženirjem omogočila, da so se odrekli zelo klasični zasnovi pokrov motorja + prostor za potnike + prtljažnik. S petimi vrati je možno veliko bolj svobodno zasnovati avtomobil, kakršnega si zamislite,« pojasnjuje Hugues. V bistvu so vrata na zadku v naslednjih letih omogočila stvaritev novih vrst avtomobilov, kot so enoprostorniki in športni terenci.

Renault 16 je namesto klasičnega prtljažnika dobil prisekan zadek s petimi vrati

 

Uporabnost za celotno paleto modelov

Sledeč uspešnosti modela 4L, za katero je bila v veliki meri zaslužna prav ta inovacija, si je Renault drznil isti recept uporabiti še v veliko bolj tradicionalnem in statusnem segmentu, družinskih limuzin, za katere je bil ločen prtljažnik tako rekoč norma. Tako je leta 1965 predstavljeni Renault 16 postal simbolna figura edinstvene revolucije, ki je prinesla bolj prestižne modele s petimi vrati. Vendar, če dobro pomislimo, je bil Renault 16 nekakšna večja izvedenka Renaulta 4 – oba sta imela prisekan zadek, na njem peta vrata in sta ponujala neverjetno prilagodljivo zadnjo sedežno klop.

Dejansko je vrata na zadku možno načrtovati za vse avtomobilske modele, tako limuzine kot tudi kupeje in male mestne avtomobile. Tako je Renault začel razvijati široko paleto modelov s petimi vrati, kakršni so bili R20 in R30, Fuego, R25 in R11. Avtomobil s petimi vrati je zaslovel tudi na tekmovanjih, ko sta brata Marreau leta 1982 z Renaultom 20 zmagala na reliju Pariz–Dakar.

 

 Zahvaljujoč petim vratom ima Renault Mégane Conquest zelo lahko dostopen prtljažnik

Peta vrata kot samoumevnost za Mégane Conquest

V sedanji Renaultovi paleti modelov je Mégane Conquest najlepši predstavnik vrste s petimi vrati. »Vrata na zadku so bila naravna izbira za ta model, ki je domiseln križanec med športnim terencem in limuzino,« zatrdi Hugues. »To je idealna rešitev za oblikovalca, ki želi ustvariti napeto in elegantno karoserijo, hkrati pa uporabnikom zagotoviti vso potrebno uporabnost. Vrata na zadku Mégana Conquest omogočajo stvaritev volumna, izboljšanje dostopa v notranjščino in pridobitev bolj prostornega prtljažnika kot s klasičnim ločenim prtljažnikom. « V enem stavku: je idealen avtomobil za prevoz torbe za golf, po želji pa ponuja dovolj prostora še za balo slame!