"Tehnika

Kampanja za digitalizacijo

Bosch nadaljuje s svojo digitalno preobrazbo: do leta 2025 bo dobavitelj tehnologije in storitev v digitalizacijo in povezljivost vložil 10 milijard evrov. Dve tretjini teh sredstev bosta namenjeni razvoju in širitvi obetavnih novih tehnologij s poudarkom na trajnosti, mobilnosti in industriji 4.0. »Za Bosch digitalizacija predstavlja velike priložnosti na vseh področjih poslovanja,« je na letošnji konferenci industrije AIoT Bosch Connected World (BCW) v Berlinu dejal dr. Stefan Hartung, predsednik upravnega odbora družbe Bosch. »Poleg obetavnih novih tehnologij bomo vlagali tudi v poklicno usposabljanje in strokovni razvoj naših sodelavcev, saj so ti ključni za tehnologijo, ki je ,tehnika za življenje‘ danes in jutri,« je dejal Hartung. Na področju tehnologije bolj oddaljene prihodnosti je Hartung tudi oznanil, da Bosch sodeluje s podjetjem IBM, ameriškim tehnološkim podjetjem, na področju kvantnega računalništva. Boschev cilj je v naslednjih desetih letih z uporabo simulacije materialov s kvantnim računalništvom najti nadomestke za plemenite kovine in redke zemeljske elemente v ogljično nevtralnih pogonskih sklopih, tj. v električnem motorju in gorivnih celicah.

Iskanje trajnostnih rešitev se pospešuje

Bosch v sodelovanje vnaša svoje dolgoletne izkušnje na področju simulacije materialov, ki so še posebej pomembni za industrijsko uporabo. V zameno bo dobavitelj tehnologije in storitev dobil dostop do flote podjetja IBM več kot dvajsetih naprednih kvantnih računalnikov, ki so na voljo v IBM-oblaku. Bosch želi s pomočjo prihodnjih generacij kvantnih računalnikov izračunati lastnosti novih materialov na načine, ki bi bili na običajnih računalnikih nepraktični z vidika časa ali zapletenosti. Z izboljšanjem zmogljivosti kvantnih računalnikov v bolj oddaljeni prihodnosti bo mogoče sklepati o posebnih lastnostih novih materialov v le delčku časa, ki je potreben pri običajnih računalnikih. Delo na področju kvantnih algoritmov za raziskovanje interesnih primerov uporabe bo vključevalo raziskave strokovnjakov tako podjetja Bosch kot tudi IBM. »S podjetjem IBM delimo svoje izkušnje pri simulaciji materialov za zelo specifična področja uporabe, v zameno pa dobimo globlji vpogled v moč in uporabnost kvantnega računalništva, vključno s strojno opremo. S skupnimi močmi dvigujemo kvantno simulacijo na naslednjo raven in pridobivamo konkurenčno prednost na mednarodni ravni,« je dejal Hartung. Poleg novih materialov za gorivne celice družbo Bosch zanimajo tudi novi magneti za električne motorje, ki so lažji, kompaktnejši, učinkovitejši in lažje dostopni. Takšni novi materiali so v primerjavi z redkimi zemeljskimi elementi okolju prijaznejši.

Kvantne tehnologije ključne za tehnološko suverenost

Kar zadeva programsko opremo za kvantne računalnike, imata znanost in industrija v Nemčiji močan položaj v svetovni konkurenci z ZDA in Kitajsko. Inštituti za tržne raziskave v tej tehnologiji vidijo velik potencial. Družba Boston Consulting Group ocenjuje, da bo trg kvantnega računalništva, vključno z novimi izdelki in storitvami, v naslednjih 15 do 30 letih vreden kar 850 milijard dolarjev. Tudi napovedi za področje tehnologije kvantnih senzorjev so obetavne: Podjetje McKinsey pričakuje, da bo ta trg v prihodnjih letih zrasel na 7 milijard dolarjev. »Kvantna tehnologija je ključnega pomena za tehnološko suverenost Evrope. Pomembno je, da drugim regijam ne prepuščamo, da se razvijajo same, temveč da nemudoma odpremo industrijska področja uporabe in razvijemo poslovne modele,« je dejal Hartung.

Bosch ima trenutno približno 30 strokovnjakov, ki delajo na področju tehnologije kvantnih senzorjev in kvantnega računalništva. Boschevo zagonsko podjetje si od začetka letošnjega leta prizadeva pospešiti komercializacijo kvantnih senzorjev. Bosch že vrsto let izvaja raziskave na tem področju in ima vodilno vlogo na mednarodni ravni. Tako kot kvantni računalniki imajo tudi kvantni senzorji ogromen potencial. V primerjavi z običajnimi senzorji MEMS (mikroelektromehanski sistem) dosegajo natančnost brez primere. V bližnji prihodnosti jih bo mogoče uporabiti za 1000-krat večjo natančnost meritev. V medicini bodo na primer kvantni senzorji pomagali natančneje in lažje diagnosticirati nevrološke bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen. Prav tako bodo lahko zaznavali živčne impulze in na ta način premikali medicinske proteze ter omogočali upravljanje zgolj z mislimi v navidezni resničnosti. »Z našimi dejavnostmi na področju kvantnih senzorjev in sodelovanjem z družbo IBM pri naših raziskavah ustvarjamo tehnologijo, ki je ,tehnika za življenje‘ v najboljšem pomenu besede,« je dejal Hartung.

Trajnost je oddaljena le en klik stran

Partnerstvo z družbo IBM poudarja pomen, ki ga imajo zavezništva za Boschevo digitalno preobrazbo: predstavljajo način za združevanje moči, potrebnih za hiter in uspešen razvoj obetavnih področij. Bosch za izkoriščanje priložnosti digitalizacije in aktivno vlogo pri oblikovanju povezanega sveta sistematično zaposluje strokovnjake s poglobljenim strokovnim znanjem na področju IT in programske opreme. Trenutno ima podjetje zaposlenih približno 40.000 strokovnjakov za programsko opremo, ki delajo na številnih področjih, pomembnih za prihodnost. Sodelavci novega Boschevega zagonskega podjetja Decarbonize Industries na primer razvijajo programsko rešitev, ki industrijskim podjetjem pomaga doseči ogljično nevtralnost. Rešitev bo platforma, ki jo bosta skupaj razvila Bosch in dobavitelj energije EWE AG in bo temeljila na trenutnih podatkih s trga energije, zakonodaji in drugih virih ter podjetjem pokazala optimalno pot do večje trajnosti. Če se parametri, kot so državne subvencije ali cene energije, spremenijo, se predlagani ukrepi samodejno prilagodijo. Tako je načrt za bolj trajnostno prihodnost oddaljen le en klik stran.