Gospodarska vozila

Z naprednimi funkcijami kartic DKV za gorivo lahko učinkovito preprečite goljufije

Živimo v časih, ko so goljufije in zlorabe prisotne predvsem pri različnih načinih plačevanja, zato je družba DKV Mobility za svoje uporabnike razvila vrsto učinkovitih digitalnih rešitev. Z njihovo uporabo lahko občutno zmanjšate tveganja za zlorabo pri plačilih s  karticami za gorivo.

Kartice za gorivo so nepogrešljivo orodje upravljavcev voznih parkov. Voznikom omogočajo brezgotovinsko plačevanje in s tem olajšajo vodenje knjigovodstva. Res pa je, da so kartice, tako kot drugi načini plačevanja, lahko zanimive za goljufe. Slovenska policija je nedavno poročala o porastu goljufij pri plačevanju s karticami, v prvih sednih mesecih letošnjega leta je bilo zabeleženih več kot 1000 zlorab v skupni vrednosti več 1,2 miljiona evrov(1).

Ker se družba DKV Mobility zaveda naraščujočega problema zlorab in ker je v jedru njihovega delovanja uporabnik njihovih storitev, so se problema morebitnih zlorab lotili tako, da zaposlujejo strokovnjake za preprečevanje goljufij. Le-ti ves čas sodelujejo s strokovnimi organizacijami ter nacionalnimi in mednarodnimi varnostmi organi ter razvijajo učinkovite metode za preprečevanje zlorab.

Zloraba kartic za gorivo – kako jo preprečiti?

Brezgotovinska plačilna sredstva so v današnjem času zelo razširjena. Mednje sodijo tudi kartice za plačevanje goriva in naprave za brezstično plačevanje cestnin. Le-te upravljavcem voznih parkov omogočajo boljši pregled nad voznim parkom, prevoženimi kilometri, lokacijo vozil in višino opravljenih transakcij. Upravljavci voznih parkov in prevozniška podjetja imajo zaradi nemotenih postopkov korist in dodatno prihranijo pri stroških.

Pogosta uporaba brezgotovinskih plačilnih sredstev pomeni tudi večje število goljufij. O primerih goljufivih posameznikov in organiziranih združb poročajo iz vse Evrope, zato problema ne smemo podcenjevati.

Kaj lahko naredite sami? Kartico DKV in PIN kodo shranjujte ločeno, kartice pa nikoli ne hranite v vozilu. Pomembno je tudi, da se zaposlene v podjetjih, ki uporabljajo plačilno kartico za gorivo, o tem ozavešča in informira.

 

Nadzor nad uporabo kartice – preprosto in učinkovito

Družba DKV Mobility je razvila že več učinkovitih orodij za preprečevanje goljufij s karticami, s katerimi občutno zmanjšate tveganje za zlorabo: Funkcija za nadzor kartic Card Control omogoča, da sami določite, katere funkcije so dovoljene za posamezno kartico, in tako lahko bistveno zmanjšate možnosti zlorabe.

Prav tako lahko sami določite višino limita za posamezno kartico. Določite jo lahko tudi za časovno obdobje – na primer najvišji dnevni, tedenski ali mesečni limit. Karticam lahko dodelite proračun in jih uporabljate enako kot predplačniške kartice. V DKV Cockpitu, funkciji plačila, lahko hitro in preprosto blokirate kartico za obdobje, ko je voznik na dopustu ali vozilo ni predvideno za vožnjo. Kadar uporabljate storitve na zahtevo, je kartica praktično blokirana. Plačila lahko opravite šele po avtorizaciji v aplikaciji DKV Mobility App ali v DKV Cockpitu. Kartica je aktivna 60 minut, nato se samodejno blokira.

V računu DKV Cockpit lahko uporabo svojih kartic spremljate v realnem času. S funkcijo opozarjanja na transakcije bo upravitelj voznega parka po e-pošti prejel samodejno obvestilo o vsaki uporabi kartice in na zahtevo tudi dnevni povzetek.

Napredne funkcije DKV LIVE – vse na eni spletni platformi

Napredne rešitve DKV LIVE za telematsko podprto upravljanje voznega parka so dostopne na eni platformi in upravljalcem omogočajo pregledno in učinkovito upravljanje voznih parkov. Tako lahko znatno izboljšajo varnost svojih kartic in učinkovito preprečijo zlasti notranje goljufije z gorivom.

DKV LIVE Box in DKV Card omogočata nadzor nad količino natočenega goriva. Če voznik natoči več goriva, kot je prostornina rezervoarja, upravljalec prejme e-poštno sporočilo in kartica za gorivo se samodejno blokira. Po preučitvi okoliščin se lahko kartica ponovno sprosti v programu DKV Cockpit. Včasih se zgodi, da se podatki o lokaciji vašega vozila bistveno razlikujejo od koordinat GPS bencinske črpalke, na kateri je bila uporabljena kartico DKV. Upravitelj voznega parka prejme samodejno opozorilo po e-pošti. Če so bile opravljene ustrezne nastavitve, se kartica samodejno blokira.

Funkcija varnostnega preverjanja pa še dodatno povečuje varnost izbranih spletnih plačil. Poleg številke kartice in datuma veljavnosti mora uporabnik vnesti tudi uporabniško ime kartice in geslo. To pomeni, da goljuf ne more več kopirati in pozneje uporabiti zajetih podatkov o kartici za spletni nakup blaga.

Več na: