Gospodarska vozila

Köglov koritasti prekucnik zmagal na testu

Köglov koritasti prekucnik je na primerjalnem testu osmih sedlastih prekucnikov pri VerkehrsRundschau zmagal v mojstrskem slogu. Neodvisna strokovna žirija je temeljito preizkusila vse polprikolice. Prednosti Köglovega izdelka so varno podvozje, stabilen okvir, solidna izdelava, nizka lastna teža in velika nosilnost, idealna za vse vrste razsutega tovora.
Köglov koritasti prekucnik je dobil največ točk pri lastni teži. Pametna kombinacija materialov iz jekla in aluminija prihrani približno 300 kg. Majhna lastna teža pomeni tudi prihranek pri gorivu in zmanjšanje emisij CO2. To se sklada s Köglovim geslom »Gospodarstvo se srečuje z ekologijo – ker nam je mar«.
Prekucnik je mogoče varno in udobno upravljati. Z opcijskega kontrolnega podesta na sprednji strani prekucnika lahko spremljamo postopek natovarjanja. Naš testni 3-osni koritasti prekucnik z nakladalno prostornino 24 m3 je imel 5 mm debelo dno korita, narejeno iz jekla Hardox 450. Pet milimetrov debele bočne stene in 7 mm debela zadnja stena so izdelane iz visoko odpornega aluminija. Ta kombinacija je idealna za gradbene materiale, kot sta drobljeni kamen ali gramoz. Poleg tega je izbrane modele iz jekla mogoče naročiti tudi s popolnoma termično izoliranim koritom za prevoz asfalta. Prednost jeklene kadi z lahkimi stranskimi stenami in lahko zadnjo steno v primerjavi s kadjo iz čistega aluminija je, da ni dragega popravila obrabljenih tal, ki jih je sicer treba popravljati vsake 2 do 3 leta. Na mestih z visoko obrabo se uporablja visokokakovostno jeklo, na bočnih in zadnjih stenah z malo obrabe pa lahek aluminij, kar privarčuje do 300 kilogramov in omogoča nalaganje več tovora.