Gospodarska vozilaTehnika

Revolucija v dostavi hrane

Po ulicah mesta Vilna se je začela premikati prava mala flota avtonomnih električnih vozil – robotov, ki strankam dostavljajo živila. Na ta način je Litva postala prva evropska država, v kateri robotska dostava živil deluje brez voznikov v vozilih.

Robote za dostavo je razvilo startup podjetje Clevon iz Estonije v sodelovanju z litvansko dostavno platformo LastMile in sedaj kot pravi dostavljavci prinašajo živila do vrat kupcev.

Vozila naj bi lahko dostavila sedem naročil med eno vožnjo v mestnih predelih Vilne. Predstavniki platforme za dostavo živil poudarjajo, da menijo, da jim bodo roboti prinesli prednost pri dostavi, saj se dobro znajdejo po mestnem središču tudi med prometnimi konicami.

Podjetje, ki je patentiralo dostavne robote, trdi, da so prilagodljivi in ​​trajnostni, saj so vozila električna in imajo različno velike predale za manjša in večja naročila. Kar zadeva varnost, roboti vozijo z največjo hitrostjo 25 kilometrov na uro, opremljeni pa so s kamerami, ki pokrivajo 360 stopinj, ter radarji za ulično navigacijo. Niso pa popolnoma neodvisni, saj jih na daljavo spremljajo teleoperaterji v realnem času.

Pred tem revolucionarnim korakom je potekalo testiranje, to je pilotni projekt, ki je bil izveden lani v predmestju Vilne. V treh mesecih so roboti prevozili 2000 kilometrov in pokazali sposobnost za delo v različnih vremenskih razmerah tudi med padavinami ter na neasfaltiranih ulicah.