Gospodarska vozila

Amsterdam zapira vrata za dizle

Od leta 2025 bodo v večjem delu Amsterdama dovoljeni samo kombiji in tovornjaki z ničelnimi emisijami. Mesto pripravlja vrsto strogih predpisov, ki bodo vplivali na prevoznike blaga, ki delujejo znotraj njegovih meja, pišejo nizozemski mediji.

Podžupanja Melanie van der Horst, ki je odgovorna tudi za promet, transport in kakovost zraka, je v pismu mestnemu svetu dejala, da želi nizozemska prestolnica s tem ukrepom narediti zrak čistejši, mesto pa bolj zdravo in manj hrupno.

V mestni upravi pravijo, da se zavedajo, da lahko ta uredba predstavlja izziv za prevoznike in da obstaja možnost, da bodo imeli s prehodom na brezemisijska vozila finančne stroške in logistične težave. Poudarjajo pa nujnost tega prehoda, da bi zaščitili javno zdravje in zagotovili skladnost s standardi kakovosti zraka Svetovne zdravstvene organizacije, ki bodo začeli veljati leta 2030.

Da bi prevoznikom pomagal pri tem prehodu, namerava Amsterdam ponuditi številne podporne programe. Podjetja, ki delujejo v mestu, lahko pričakujejo subvencije za starejša vozila in dostop do virov, ki bodo olajšali uvedbo tovornjakov brez emisij.

Poleg tega bo mesto zagotovilo smernice in informacije o razpoložljivih finančnih spodbudah za ublažitev finančnih stroškov za prevoznike obnove njihovih voznih parkov.