Gospodarska vozila

Kraljica Scania

 

Nova generacija je povsem nov oblikovalski in inženirski izdelek. To se vidi že na daleč. Za zmanjšanje zračnega upora je oblika kabine močno zoptimirana in izredno aerodinamična. Čeprav izgleda kabina zelo oglato, pa je količnik zračnega upora izjemo ugoden. Če je bila njena predhodnica močno prepoznavna na cesti, je nova generacija še toliko bolj. Velikanska črna maska v obliki črke V izstopa v izvedbi S kabine, kjer je streha v highline izvedbi za 10 centimetrov višja kot pri izvedbi R Highline. Zato se niti ne čudimo, da smo poželi ne malo zanimanja na cesti. Veličino S serije spozna voznik tudi, ko se povzpne preko petih stopnic v kabino. Dno kabine je od zemlje oddaljeno skoraj 1,7 metra. Povsem ravno dno kabine prispeva k volumnu kabine 9,08 m3. Sodelovanje z inženirji Porscheja je opazno na vsakem koraku, tako na zunanjosti kot notranjosti. Kljub temu, da so stanjšali oblogo vrat in s tem pridobili nekaj prostora, ni kakovost nič slabša, kvečjemu boljša, saj se vrata zapirajo kot na kakšnem trezorju, na »okenski polici« pa je še vedno cel kup stikal (nastavitev ogledal, spuščanje stekel in celo glavno stikalo za vklop luči).

 

Izboljšana preglednost

Nova armaturna konzola je bolj kompaktna in nižje postavljena kot v prejšnji seriji. Ker je nižja ponuja boljši pogled nad dogajanjem pred vozilom. Pogled naprej je izboljšan tudi zaradi nove (ožje) izvedbe A-stebrička in vidnega polja med njim in levim vzvratnim ogledalom, kar je odlično pri vožnji skozi križišča in krožišča. Armaturna plošča je razdeljena po funkcijskih področjih. Skozi volan je dobro vidno področje merilnih instrumentov, okoli njega je področje s stikali za upravljanje z različnimi sistemi vozila. Desno je nameščeno področje z multimedijsko napravo, pod njo pa področje za uravnavanje klimatske naprave in stikala za upravljanje z notranjo osvetlitvijo. Vse skupaj začini ravno prav debel in velik multifunkcijski volanski obroč, za katerega je značilno, da ni povsem okrogel, temveč je spodnji del nekoliko potlačen in s tem bolj podoben volanom iz skupine vozil VW. Tudi odlagalnega prostora je več kot dovolj po kabini. Testno vozilo je bilo namenjeno enemu vozniku, zato je bila nameščena na zadnji steni omara s tremi pokritimi predali. Da slučajno ne bi pozabili, katera motorna mojstrovina je skrita pod tlemi kabine, srečamo na različnih koncih po kabini oznako V8. Scania je edina, ki še ponuja motorje z osmimi valji, ki delujejo pod kotom v obliki črke V. No, tistega nekdaj značilnega zvoka ni več zaradi strogih norm pri izpuhu motorja. Za dober občutek nekaj brbotanja zaznajo ušesa le pri vožnji v klanec, ob polni obremenitvi motor še vedno rezko zapoje ali ob močnejšem speljevanju in ob zaviranju z motorjem. Večino značilnega V8 zvoka pa ostane v izpušnem sistemu ali pa ga zaradi odlične zvočne izolacije kabine enostavno ne slišimo.

Najmočnejša Scania

Po našem testnem krogu smo zapeljali najmočnejšo izvedenko s 16-litrskim motorjem. Nastavitev parametrov vožnje ni zapletena. Najprej smo izbrali EKO način delovanja s srednjo vrednostjo varnostne razdalje. Toleranca pri hitrosti je bila 5 km/h. Z 90 km/h smo se spuščali po klancu navzdol, pri 85 pa s toleranco, pri kateri je menjalnik začel prestavljati navzdol. Zahvaljujoč cestninskim postajam je moral Opticruise dvakrat izvrševati prestavljanje prvo navzdol, nato navzgor na prvi etapi kot na drugi etapi. Prestavljanje je potekalo gladko tudi, ko je preskočil prestavo. Prestavljanje se je vršilo pri 1300 vrtljajih v minuti. Scaniin Eco-Roll je izkoristil kinetično energijo vozila in prestavil v prosti tek, čim je dobil podatke od GPS-a, da sledi vožnja po klancu navzdol, pri katerem se bo motor lahko oddahnil, daljša od 6 sekund. V 12. prestavi in potovalni hitrosti 85 km/h je obratomer kazal številko 1100 vrt/min. Za zmanjšanje porabe so osemvaljniku na novo skonstruirali izgorevalni prostor in injektorje za vbrizg goriva. Višja je sedaj delovna temperatura motorja, dodan pa je termostatski sistem hlajenja motornega olja. Nad delovanjem motorja bedi nova elektronika za upravljanje. Čeprav testno vozilo ni bilo opremljeno s pogonsko osjo z najnovejšim izredno dolgim prestavnim razmerjem 2,35:1, temveč z razmerjem 2,92:1, je povprečna poraba na 100 km na prvi etapi (Ljubljana – Dramlje) znašala 28,6 litra. Na ravnih delih prve in tretje etape se je spustila tudi na 26 litrov. Ni slabo za tako velik in močan motor. Na drugi etapi (Dramlje – Podčetrtek – Brežice), ki je vedno najbolj zanimiva za test, saj je na tem delu motor vedno izpostavljen dodatnim obremenitvam, še posebej v klancu pred Bizeljskim, se je Švedinja zares izkazala. Gladko in izredno hitro prestavljanje avtomatiziranega menjalnika Opticruise, naj si bo navzgor ali pa navzdol, je resna konkurenca menjalnikom z dvojno sklopko.

Scania ostaja še naprej zvesta svoji tradiciji in tako še vedno ponuja V konfiguracijo motorja v kombinaciji z osmimi valji. Verjetno jo imajo ljubitelji Scanij tudi zaradi tega tako radi. V8 motor s čredo 730 konjev, ki so na razpolago pri 1900 vrtljajih, je več kot kos vsem zadanim nalogam v kombinaciji s 40 tonsko kompozicijo. Bolj kot konji se izkaže izredni navor, kateri je 3500 Nm v delovnem območju med 1000 in 1400 vrt/min. V naselju pri 50 km/h v 10. prestavi moč motorja in visok navor dopuščata, da se vrtljaji celo spustijo pod tisočico, med tem ko se pri vožnji izven naselja s hitrostjo 70 km/h vrtljaji rahlo dvignejo nad tisočico, menjalnik pa deluje v enajsti prestavi. Žal je boj za doseganje ekoloških norm ubil znamenit zvok, ki je prihajal iz velikih izpušnih cevi in je motor sedaj precej bolj tih, a je kljub temu znamenit emblem V8 na nosu še vedno tiha želja vsakega voznika Scanie.

 

 

 

 

 

 

Naslednja novost, ki pride bolj do izraza na lokalni cesti kot na avtocesti, je večja medosna razdalja. Za 50 mm naprej premaknjena prva os ter zračno blaženje izničujeta govorice o trdoti Scanie. Nižje vpetje kabine se pozna najbolj pri vožnji skozi ovinke. Krmiljenje Scanie je od nekdaj njena vrlina. Zaradi že prej omenjene medosne razdalje, nižjega vpetja in krmilnega mehanizma je upravljanje s tako velikim vozilom dokaj enostavno in imate bolj občutek, da vozite osebni avto, le da sedite nekoliko višje.

Slavni klanec pri Bistrici ob Sotli smo premagali s hitrostjo 40 km/h. Za to hitrost je bila potrebna 8. prestava, motor pa se je vrtel s 1160 vrt/min. Tudi po klancu navzdol je vožnja preprosta. Kar se voznik »dogovori« z elektroniko, to drži. Kompozicija s 40-imi tonami teže je suvereno vozila po klancu navzdol s 70 km/h. Tu družno delujejo motorna zavora, retarder, menjalnik in seveda motor. Tudi ko je potrebno nastavljeno hitrost nekoliko zmanjšati, to ne predstavlja nikakršnih težav, saj le še dodatno zategnemo petstopenjsko ročico retarderja, tako da nožne zavore sploh ni potrebno uporabljati. Glede na zahtevnost druge etape in velikost motorja je povprečna poraba sicer poskočila na 39,2 litra, kar pa smatramo za še vedno ugodno porabo. Na zadnji etapi (Brežice – Ljubljana) nam je rezultate nekoliko pokvaril postanek na bencinskem servisu. V8 motor je na avtocesti več kot suveren. Večinoma ga ni slišati. Pri potovalni hitrosti 85 km/h je na voljo ves navor, motor pa se vrti s 1000 vrtljaji. Seveda smo bili za marsikaterega »tovornjakarja« prepočasni, a smo na vsakem klancu nadoknadili zamujeno. Še posebej na dolgem višnjegorskem klancu, kjer je Scania le zamenjala prestavo iz 12. v 11. in z nespremenjeno hitrostjo premagala višinsko razliko.

Testno vozilo je imelo vsega v izobilju. Glede udobja voznika ni nobenega vprašanja, pri motorju pa se le nekoliko poraja vprašanje glede prostornine in lastnosti V8 motorja v običajni vsakodnevni uporabi. Desetletje razvoja in kup denarja, ki je bil vložen v novo serijo, je več kot očitno dal prave oz. odlične rezultate. Scania ˝Švedska V.˝ je dostojno zamenjala svojo predhodnico in tako bo kraljevala kar nekaj časa na cestah. Ne, to ni pravljica, to je resnična zgodba.