Gospodarska vozila

Neustavljivi Zetros

Mercedes je posodobil model Zetros, zmogljivo off-road vozilo namenjeno predvsem vojaškim in posebnim potrebam v civilnem sektorju.

Mercedes-Benz Zetros je bil predstavljen leta 2008 na pariškem sejmu vojaške opreme Eurosatory 2008 kot zmogljivejša izvedba Unimoga, predvsem v smislu večje nosilnosti, saj lahko ob odličnih off-road zmogljivostih prepelje tudi do 30 ton tovora. Zetros je vsestranski tovornjak, saj lahko preko terena ponese različne nadgradnje, od klasičnih furgonskih nadgradenj, cistern, dvigal pa vse do gasilskih, sanitetnih, servisnih in drugih podobnih nadgradenj za vojaško uporabo. Seveda je Zetros tako popolnoma primeren za transportne naloge na dolgih in zahtevnih poteh. A zmore še veliko več. Je močan v rudarstvu in sektorju oskrbe z električno energijo, učinkovit na gradbiščih in zanesljiv v nujnih operacijah ali na ekspedicijah.

Nova generacija prinaša mogočnejšo masko z izrazitejšimi rešetkami hladilnika, v kateri so prečke postavljene tako, da omogočajo boljši pretok zraka in s tem boljše hlajenje. Olajšan je tudi vstop v kabino, v katero ni več treba »plezati«. V notranjosti je izboljšana ergonomija, novi pa so tudi merilniki. Vozilo je prejelo številne tehnične izboljšave, dodani so bili sodobni varnostni sistemi, na voljo pa je tudi močnejši motor, ki sedaj razvija do 510 KM in 2400 Nm navora. Zetros je na račun vsekolesnega pogona možno uporabiti povsod, tudi v najbolj ekstremnih pogojih in podnebjih, od vroče Afrike do zahtevne Arktike.