Gospodarska vozila

Anadolu Isuzu je na evropskih cestah prisoten s svojimi okolju prijaznimi in inovativnimi avtobusi

Trend naraščanja prebivalstva v urbanih območjih se bo v evropskih državah predvidoma nadaljeval tudi v prihodnjih letih. Zaradi tega bo na cestah še več vozil, poti bodo zahtevale več časa preživetega v vozilu, posledično pa bo tudi onesnaževanje zraka večje. Prometni sektor ustvarja velik del evropskih emisij toplogrednih plinov in je eden glavnih vzrokov onesnaževanja zraka v mestih. Zato je razvoj okolju in družbeno prijaznih načinov prevoza nujen.

Anadolu Isuzu je sprejel politiko razvoja novih tehnologij za okolju prijaznejše avtobuse. Kendo CNG je eden izmed njih. Ta tehnološko napreden in inovativen avtobus ne samo da zmanjšuje negativne vplive na okolje, ampak naredi tudi potovanja privlačnejša in bolj prijetna. Kendo CNG popolnoma ustreza povečanim tržnim zahtevam za trajnostni potniški promet v mestnih in primestnih območjih. To vozilo, ki že opravlja svoje demo vožnje po Evropi, je zelo cenjeno pri prevoznikih, ki opravljajo medkrajevne prevoze, šolske prevoze, turistične prevoze in tudi prevoze v javnem sektorju.

Sodoben in aerodinamičen dizajn

Kendo CNG, ki ga je zasnoval in razvil center za raziskave in razvoj Anadolu Isuzu ter trgu predstavil leta 2020, nadaljuje svojo predstavitveno turnejo »Isuzu Euro Tour 2021« po vsej Evropi. Med predstavitvijo je že prejel 50 naročil. Še največ zanimanja so pokazali v Franciji, kjer so naročili 30 vozil. Pozitivni komentarji in povratne informacije strank na predstavitvah so motiv, da gredo turki z razvojem trajnostnih avtobusov še korak naprej.

Sodoben in aerodinamičen dizajn zunanjosti, dobro implementirane posode za CNG na strehi, velike steklene površine v potniškem delu in elegantne parkirne luči pritegnejo pozornost že na prvi pogled. Kendo je bil zato tudi nagrajen s priznanjem »Zlati zmagovalec« na tekmovanju »A’Design Award and Competition«. To je največje svetovno oblikovalsko tekmovanje, ki nagrajuje najboljše modele in izdelke. Kendo je tudi finalist v medkrajevnem segmentu na natečaju »Nagrada za trajnostni avtobus 2021«, ki se osredotoča na trajnost na področju avtobusov. Varnost, udobje, nizka raven hrupa in okolju prijazen motor so glavni aduti novega Kenda.

 

Kendo CNG, nov pristop v medkrajevnem prometu

Poleg varčevanja z naravnimi viri, Kendo ponuja uporabnikom visoke zmogljivosti s svojim 8,9 -litrskim motorjem, ki ga poganja zemeljski plin. Motor razvije 320 KM in 1356 Nm navora, moč pa se na kolesa prenaša preko samodejnega menjalnika ZF AT. Motor lahko poganja tudi bioplin. 1520 litrska posoda za plin tipa 3, zagotavlja visoko varnost, vozilu pa veliko avtonomijo s samo enim polnjenjem. Posoda za plin imajo vrhunsko toplotno prevodnost, visoko toplotno toleranco in je odporna na udarce.

Kendo je dolg 13 m in lahko zagotovi prevoz do 63 potnikom. Razporeditev sedežev je mogoče optimizirati glede na povpraševanje strank, prav tako so na voljo prostori za invalidske vozičke. Prostornina prtljage 7,5 m3 ga postavlja v sam vrh med konkurenti. V primerjavi z avtobusi iz turistične kategorije, lahko Kendo CNG lastnikom zagotovi bolj ekonomične rešitve (manj operativnih stroškov), potnikom pa visoko stopnjo udobja zahvaljujoč svojim funkcionalnim in luksuznim rešitvam. Ker je opremljen z zračnim vzmetenjem, je Kendo primeren za prevoze tako na dolge kot kratke razdalje.

Na Kendu je bil uveden cel niz tehnoloških inovacij. Zelo zanimivi so dinamični LED smerniki, dnevne LED-luči, digitalna armaturna plošča in pametne varnostne funkcije. Digitalna armaturna plošča omogoča vozniku popoln nadzor, saj na večnamenskem zaslonu prikazuje informacije, povezane z različnimi funkcijami vozila. Voznik je tako lahko osredotočen le na varno vožnjo. Retarder, Hill holder, ABS, ASR, EBS, ESC in ESP so standardni sistemi. Glede na povpraševanje je mogoče integrirati tudi AEBS in LDWS.