Avtomobilizem

Prihajajo e-vinjete

Državna revizijska komisija je kot neutemeljena zavrnila zahtevka za revizijo oddaje naročila za elektronsko cestninjenje osebnih vozil, ki sta ga vložila Marand in Iskratel. DARS lahko zdaj nadaljuje s sklenitvijo pogodbe z izbranim izvajalcem, slovaškim Skytollom, in uvedbo elektronske vinjete do konca letošnjega leta.

Uvedba elektronske različice vinjete je predvidena s 1. decembrom 2021. Letna vinjeta za 2021 bo ostala veljavna do 31. januarja 2022, po tem datumu pa bodo skladno z novelo zakona o cestninjenju, ki jo je Državni zbor sprejel oktobra 2020, veljavne le še vinjete v elektronski obliki. Elektronska vinjeta se sicer po vsebini ne bo bistveno razlikovala od zdajšnje vinjete v obliki nalepke in bo ohranila enak princip cestninjenja, tako da ne bo šlo za cestninjenje po prevoženi razdalji.

Sprememba pa bo pri obdobju veljavnosti vinjete, saj bo ta veljala 12 mesecev od datuma nakupa in ne bo več vezana na koledarsko leto. Njen nakup bo mogoč s spletno aplikacijo ali na dosedanjih prodajnih mestih vinjet (bencinski servisi, različni trgovci). Za vsa vozila nosilnosti do 3,5 t bodo ostale kategorije vinjet enake: letna, mesečna (oziroma polletna za enosledna motorna vozila) in tedenska. Ob odjavi vozila iz prometa pa bo možno pridobiti tudi povračilo neizkoriščene vrednosti letne vinjete.

Tovornjaki, avtobusi in druga vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 t največje dovoljene mase imajo že od aprila 2018 svoj sistem elektronskega cestninjenja DarsGo, v okviru katerega se cestnina plačuje po dejansko prevoženi razdalji.

Nič več nalepk

Vinjeta v fizični obliki tako ne bo več v veljavi, pač pa jo bo nadomestila vinjeta v elektronski obliki, kar pomeni, da na vetrobranskem steklu ne bomo imeli več nalepke, s katero potrjujemo, da smo plačali cestnino, temveč bo registrska številka vozila, za katero bo plačana cestnina (kupljena vinjeta), vnesena v centralni sistem. Z novim letom bodo tako preverjali registrske številke in ugotavljali, ali ste plačali cestnino, DARSovih nadzornikov z daljnogledom v roki pa ne bo več. Največ bodo s tem pridobili uporabniki, saj na vetrobranskem steklu ne bo več nalepke ali cele palete letnih, mesečnih ali dnevnih vinjet.

Nakup elektronske vinjete bo možen tudi prek spleta. Za DARS pa to pomeni nižanje stroškov, saj ne bo več tiska in distribucije vinjet, manjši bo problem ponarejenih in nepravilno nalepljenih vinjet, izboljšal se bo nadzor plačevanja cestnine za vozila, registrirana v Sloveniji, saj večine kršiteljev ne bo treba ustavljati in sankcionirati na kraju prekrška, ampak jim bo plačilni nalog lahko poslan po pošti. Tuja vozila kršiteljev bo še vedno treba ustaviti, ker je drugače zelo majhna verjetnost, da jih sankcija doleti potem, ko zapustijo Slovenijo. Zaradi tega bodo na cestah ostali tudi nadzorniki, kar pomeni, da DARS zaradi tega ne bo odpuščal delavcev.

Prepoznavanje registrskih tablic

DARS je s predmetnim javnim naročilom za vzpostavitev in delovanje elektronske vinjete naročil celovit sistem elektronske vinjete – vključno s sistemom za nadzor. Nadzor bodo izvajali s svojim osebjem in tehnično opremo in pri izvajanju nadzora ne bodo odvisni od drugih organov (npr. policija, carina …). Taka organizacija zagotavlja stabilno finančno poslovanje in enakopravno obravnavo vseh uporabnikov.

Za nadzor elektronskih vinjet bo zagotovljen zanesljiv sistem, ki prepoznava vozila izključno s pomočjo tehnologije ANPR (tehnologija prepoznavanja tablic). Tovrstne kamere za prepoznavanje vozil ne potrebujejo dodatne opreme, so zanesljive in preproste za uporabo, uporabljajo pa jih v številnih državah v EU pa tudi v Ameriki in Aziji. Uporaba take opreme je lažja od sistemov, pri katerih se uporabi tudi dodatna oprema, saj je preprosta za prestavljanje med posameznimi točkami nadzora, njena namestitev ni zahtevna, ključno pa je, da bodo lahko to počeli cestninski nadzorniki sami, torej brez dodatnega tehničnega osebja ali pomoči izvajalca.