45 let Golfa

Golf – najuspešnejši evropski avtomobil – praznuje 45. rojstni dan. 29. marca 1974 se je v Volkswagnovi tovarni v Wolfsburgu uradno začela proizvodnja bodoče prodajne uspešnice.

Tega dne nihče pri Volkswagnu ni slutil, da se bo naslednik legendarnega Hrošča do danes po vsem svetu prodal v 35 milijonih primerkov. Od začetka proizvodnje (Start of Production, SOP) pred 45 leti pa do danes je matematično vsak dan brez prekinitve vsakih 41 sekund nekje na svetu nekdo naročil novega Golfa – povprečno okrog 780.000 vozil na leto.

Ralf Brandstätter, operativni direktor znamke Volkswagen: “Golf je srce naše znamke. Bolj kot katerikoli drug avto simbolizira napredek in tehno­logijo. Z Golfom so na primer varnostne tehnologije prvič postale dostopne za milijone ljudi. Tako je zaznamoval celotne generacije.” Nadalje je Brand­stätter poudaril: “Poleg tega Golf že sedem generacij prispeva k temu, da se je Volkswagen kot znamka in kot koncern lahko razvil v enega globalno najpomembnejših avtomobilskih proizvajalcev.”

Dr. Stefan Loth, direktor tovarne Volkswagen Wolfsburg: “Leta 1974 so se naši zaposleni znašli pred nalogo, da izpeljejo prehod s Hrošča na Golfa. Od tedaj smo našo matično tovarno sistematično nadgrajevali in danes tukaj v Wolfsburgu poleg Golfa proizvajamo tudi e-Golf1), Golf GTE2) in Golf Sportsvan ter še tri druge modele.”

Golf bo kot eden redkih kompaktnih modelov na svetovnem trgu, ki ne pripadajo nobenemu družbenemu razredu, tudi v prihodnje nosilni produktni steber znamke Volkswagen ter bo z najsodobnejšimi pogonskimi, asistenčnimi, multimedijskimi in upravljalnimi sistemi odločilno vplival na razvoj mobilnosti v prihodnosti.

Ključni datumi ob premieri Golfa I:

28.3. 1974:          s tekočega traku zapelje prvi Golf – začetek serijske proizvodnje

8. 7. 1974:            Golf je naprodaj v avtosalonih pri Volkswagnovih trgovcih

5. 8. 1974:            začne se dobava novih Golfov kupcem

Golf I iz leta 1974

Dvo- in štirivratnik s pokrovom prtljažnika, petsedežnik, 300 litrov prtljažnega prostora, zložljiva zadnja sedežna klop.

Motorji:

1,1-litrski štirivaljni bencinski motor, 37 kW/50 KM

1,5-litrski štirivaljni bencinski motor, 51 kW/70 KM

Pogon:

Pogon na sprednji kolesi, 4-stopenjski ročni menjalnik, opcijski 3-stopenjski avtomatski menjalnik, najvišja hitrost 140 km/h (50 KM, ročni menjalnik) in 160 km/h (70 KM, ročni menjalnik).