Tehnologija povezanih avtomobilov

Velikokrat bi bilo dobro videti, kaj se skriva za ovinkom, a za voznike so lahko takšne informacije kritičnega pomena. Zdaj Fordove nove tehnologije povezanih avtomobilov uresničujejo to možnost.

Informacije o nevarnostih v bližini predstavljajo pomemben korak na poti proti povezani prometni infrastrukturi, saj voznikom pomagajo, da se pripravijo na morebitne ovire na cesti in se jim skušajo izogniti.* Ko prvi voznik naleti na nenaden zastoj, nezgodo ali razsut oziroma razlit tovor, njegovo vozilo o tem takoj obvesti voznika, ki sledi po isti poti – in zelo verjetno ne vidi nevarnosti. Opozorila so možna za vse od neurja s točo do nenadnih poplav ali celo zemeljskih plazov.

New Local Hazard Information offers drivers advance warning of potential dangers ahead

Sistem opozarjanja se sproži glede na dogajanje v vozilih, ki vozijo spredaj. To je lahko sproženje varnostnih blazin, vklop opozorilnih utripalk ali delovanje brisalcev vetrobranskega stekla. Prejšnji sistemi za opozarjanje v prometu so posredovali opozorila šele po tem, ko je voznik vnesel ustrezne informacije. Fordov sistem informacij o nevarnostih v bližini deluje avtonomno, ne da bi moral voznik ukrepati za posredovanje informacij in objavo opozoril.

Nevarnosti so na zaslonu v armaturni plošči prikazane samo v primeru, da zelo verjetno vplivajo na pot vozila. Sistem opozarjanja voznikom prinaša več prednosti od trenutnih sistemov predvajanja opozoril z radijskimi programi, saj je namesto splošnih opozoril za širše območje zasnovan za obveščanje o lokalnih nevarnostih, ki neposredno ogrožajo voznika.

Tehnologija obveščanja o nevarnostih v bližini je del serijske opreme nove Ford Pume, njena uporaba pa je prvo leto brezplačna.** Do konca leta bodo sistem uvedli v več kot 80 odstotkih Fordove palete osebnih vozil. Prednosti, ki jih prinaša sistem, pa niso omejene samo na uporabnike Fordovih vozil – informacije o nevarnostih opozarjajo tudi voznike vozil drugih proizvajalcev, prav tako lahko sistem sprejema informacije, ki jih posredujejo druga vozila ne glede na znamko.

 

Način delovanja

Senzorji nadzirajo različne dejavnosti, vključno z zaviranjem v sili, uporabo meglenk in posegi nadzora zdrsa, da tako zaznajo neugodne vremenske pogoje ali razmere v prometu. Podatke o teh dejavnostih nato sistem ovrednoti ter določi lokacijo nevarnosti in ali je prišlo do dogodka v prometu.

Vozilo prek varne povezave samodejno posreduje posodobitve v ‘oblak’ in pri tem uporablja modem FordPass Connect. Fordov tehnološki partner HERE Technologies upravlja osrednjo platformo, ki temelji na oblaku in zbira informacije vozil različnih znamk, kar je urejeno s sporazumom med podjetji.

Čim več avtomobilov je povezanih v omrežje, tem večja je učinkovitost sistema. Če več vozil sproži isto opozorilo, druga vozila v bližini prek mobilnega omrežja prejmejo informacijo o dogodku iz oblaka, to pa voznikom omogoča, da zmanjšajo hitrost in ustrezno ukrepajo.

Dodatne informacije zagotavljajo podatkovne zbirke o dogodkih in prometna poročila javnih ustanov, da je voznikom na voljo še več pravočasnih opozoril, vključno z obveščanjem o vozilih, ki vozijo po napačnem voznem pasu avtoceste, živalih ali osebah na cesti in izvajanju del na cesti.