AvtomobilizemTehnika

Vožnja in bolečine v hrbtu

Mnogi vozniki, ki dnevno preživijo več časa na cesti, se pogosto pritožujejo zaradi bolečin v hrbtu in napetosti v predelu ramen. Bolečina je najpogosteje lokalizirana v vratu in ledvenem delu, lahko pa prizadene tudi predel ramen ali nog (išias).

Če že imate znane težave s hrbtenico, vam lahko pomaga ustrezna fizikalna terapija, a kako pravilno preprečiti nastanek bolečin? Katera pravila morajo upoštevati vozniki, torej kako pravilno sedeti v vozilu in nastaviti voznikov sedež? V nadaljevanju vam bomo s pomočjo strokovnjakov iz Medicofita poskušali podati nekaj odgovorov na ta vprašanja.

Kaj pri voznikih najpogosteje povzroči bolečine v hrbtu?

Najpogostejši vzroki za bolečine v hrbtu so dolgotrajne obremenitve, zmanjšana telesna aktivnost, slaba naravnanost drže ali slab položaj sedenja ter neustrezen položaj sedeža.

 Zakaj nas na daljših potovanjih boli v področju ramen in vratu?

Delovanje mišic vključuje prostovoljno izvajanje gibov, pa tudi vzdrževanje telesne drže. Vsak daljši statični položaj glave in ramen povzroči dolgotrajno napetost iste mišične skupine, kar sčasoma povzroči utrujenost mišic, to pa posledično povzroči bolečino.

Mnogi vozniki, ki dnevno preživijo več časa na cesti, se pogosto pritožujejo zaradi bolečin v hrbtu in napetosti v predelu ramen.

 

Proizvajalci novejših vozil nudijo sedeže z ledveno oporo.

Opora ledvenega dela je izjemno zaželena, saj podpora ledvenega dela vpliva tudi na pravilen položaj preostalega dela hrbtenice, ker so vsi deli hrbtenice med seboj povezani. Opora mora biti ustrezna, kar pomeni, da mora biti nastavljena natančno v višini pasu, poleg tega pa je to tudi središče ledvene votline (lordoza). A je pri daljših vožnjah pomembno tudi to, da se občasno ustavimo, spočijemo in razgibamo celotno telo.

Kako naj bi vozniki pravilno sedeli?

Ustrezen položaj sedenja pomeni tudi ustrezen položaj sedeža. Pomembna je podpora telesa, ki ohranja dobro držo, deluje pa tudi na zmanjšanje mišične napetosti. Spodnji del sedeža ne sme biti postavljen prenizko. V idealnem primeru bi moralo biti razmerje med trupom in boki 90° ali nekoliko višje, kar je pri nekaterih avtomobilih, zlasti športnih, težko doseči. Naslonjalo mora biti nameščeno tako, da trup ni nagnjen preveč naprej ali nazaj. V idealnem primeru mora biti trup pod kotom približno 100° glede na stegna. Pri tem bočno naslonjalo in sedežna opora pomagata preprečiti povečano aktivacijo mišic med vožnjo.

Katere vaje za preprečevanje bolečin lahko izvajamo samostojno doma?

Zakaj nas organizem »prosi«, da se razgibavamo? Ko se dalj časa ne premikamo, je telo statično obremenjeno, mehke strukture v telesu pa se nagibajo k skrajšanju, kar ustvarja občutek nelagodja in bolečine. Če ima voznik zdravstvene težave v predelu hrbtenice, kot so diskopatija, disk hernija ipd., se bolečina lahko okrepi in razširi na predel spodnjih okončin. Vzrok je pritisk diska na živec, ki ga lahko preprečimo ali omilimo z rekreativno vadbo. Rekreativna vadba je zato zelo zaželena v sklopu vsakodnevne telesne aktivnosti in v obdobjih počitka med vožnjo, v obliki razteznih vaj in krajših sprehodov. Več na: https://www.medicofit.si/fizioterapija-in-rehabilitacija

Zaželena je vadba v obdobjih počitka med vožnjo, v obliki razteznih vaj.

Kdaj je dobro poiskati strokovno pomoč

Pri profesionalnih voznikih, pa tudi tistih, ki so vsak dan za volanom, so pogosti tako sindromi prenapetosti kot sindromi boleče hrbtenice. Veliko bolezni in bolečih stanj je povezanih z vožnjo. Tu lahko omenimo sindrom bolečine v vratu in prsnem košu, lumbago, lumboišias, povečano bolečo napetost mišic, tenzijski glavobol, tendinitis, bolečine v ramenih, komolcih, rokah, zadnjici, bokih, kolenih, med lopaticami, mravljinčenje okončin v rokah ali nogah, zmanjšan obseg gibljivosti sklepa itd.

V takih primerih je izjemno pomembno poiskati strokovno pomoč, da zmanjšamo bolečino, povečamo gibljivost, pa tudi preprečimo nastanek sekundarnih posledic, če se simptomov ne zdravi.

Kakšen pa je način zdravljenja?

Bolečine v hrbtu težko zdravimo z zdravili, zelo pa pomaga fizioterapija. Fizioterapija je po definiciji zdravljenje s fizikalnimi sredstvi, kot so toplota, mraz, elektrika, ultrazvok, magnetno polje, laser … Toda fizioterapija je veliko več kot to. Gre za prizadevanje, da se z vsemi razpoložljivimi sredstvi vzpostavi stanje ravnotežja in polne funkcije celotnega organizma.

Fizioterapija je tako znanost kot umetnost, saj se ukvarja z zdravljenjem bolezni, pa tudi z ohranjanjem zdravja. Fizioterapevt s terapijo poleg zdravljenja določenega bolečega stanja ali bolezni pomaga bolniku, da sledi naravnim ritmom svojega telesa, da se stanje stabilizira in vzdržuje brez bolečin ali drugih simptomov. V kliniki Medicofit so specialisti za fizioterapijo vratne ter ledvene hrbtenice in povezanih simptomov v ramenskih sklepih. Na diagnostični pregled v kliniki Medicofit se naročite tukaj.

Za prijetno vožnjo in preprečevanje neprijetnih bolečin je potrebna vsakodnevna telesna aktivnost, pravilno sedenje v avtomobilskih sedežih, izbira ustrezne ledvene opore, občasen počitek na cesti z raztezanjem in krajšimi sprehodi, v primeru močnih bolečin in bolečinskih sindromov pa strokovna zdravniška pomoč, svetujejo v Medicofitu – www.medicofit.si.