Avtomobilizem

Ena modelska serija, dve izpeljanki

Volkswagen v okviru svetovne premiere novega Arteona hkrati predstavlja še eno izvedbo modela – novi Arteon Shooting Brake. To je povsem nova interpretacija koncepta Varianta.

“Volkswagen bo v letošnjem letu na trg pripeljal 34 novih modelov. Tako široke modelske ofenzive v zgodovini znamke še ni bilo,” je dejal Ralf Brandstätter, glavni operativni direktor in imenovani glavni izvršni direktor znamke Volkswagen Osebna vozila. “Z modelom Arteon Shooting Brake zdaj našo modelsko ponudbo širimo v pomemben segment srednjega avtomobilskega razreda. Z dinamičnim dizajnom, visoko funkcionalnostjo in najsodobnejšimi tehnologijami bo v svojem razredu postavil nove standarde.”

Eleganten in dinamičen

Arteon je že od leta 2017 Volkswagnov predstavnik v segmentu modelov gran turismo. Zdaj Volkswagen predstavlja temeljito prenovljeno modelsko serijo. Dizajn novih modelov Arteon in Arteon Shooting Brake je izrazito ekspresiven in avantgarden. Zaznamuje ga predvsem oblika sprednjega dela z novo sklenjeno linijo luči, markantnimi kromiranimi prečkami in novimi odprtinami za zajemanje zraka na spodnjem delu. Mreža hladilnika in dolg, širok pokrov motornega prostora tvorita oblikovno celoto in obema izvedbama Arteona dajeta obraz v množici – po zaslugi specifične grafične podobe LED-luči na sprednjem in zadnjem delu tudi ponoči.

Obema novima modeloma – Arteonu in Arteonu Shooting Brake – dajejo     pečat atletske linije. Modela se od B-stebrička naprej proti zadku med seboj močno razlikujeta. Medtem ko se pri Fastbacku strešna in okenska linija od B-stebrička vzporedno spuščata v obliki loka in s tem postaneta del kupejevskega zadka, se pri izvedbi Shooting Brake strešna in okenska linija podaljšata do zadka in zaključita v novem usmerniku zraka nad zadnjim steklom. Okenska linija v zgornjem delu poteka vzporedno s streho. Spodaj pa se linija dvigne proti D-stebričku; okenska površina s tem zadaj postaja vse ožja in izrazitejša. Vsi elementi skupaj tvorijo športen zadek, ki je značilnost izvedbe Shooting Brake.