Avtomobilizem

Mazda BT 50 sedaj v sodelovanju z Isuzujem

Mazda je že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja sodelovala s Fordom pri razvoju srednje velikih pick-upov. Model BT-50 je nastajal v tesnih sorodstvenih vezah s Fordovim Rangerjem.

Vsaka ljubezen pa se enkrat ohladi in Mazda je prekinila vse stike s Fordom in podpisala dogovor s sorednim domačim podjetjem Isuzu. Predmet dogovora je razvoj nove generacije pick-upov za obe znamki – Mazda BT 50 in Isuzu D-Max.

Nova brata dvojčka bosta postavljena na enako šasijo, enak bo tudi potniški okvir ter tovorni del. Bo pa sam izgled sprednjega dela pri obeh različen. Predvsem Mazda bo imel sprednji del v stilu lastnega osebnega programa in v duhu Kodo oblikovalskega jezika. Podobno je tudi na zadku, ki prav tako sledi stilske izraze Mazdine palete vozil.

 

Za začetek naj bi za pogon skrbel celo trilitrski turbodizelaš in nekoliko skromnejši 1,9 litrski turbodizelaš. Obe vozili bosta opremljeni s štirikolesnim pogonom, ter dodatnim reduktorjem prenosov in blokado diferenciala, tako da bodo tudi terenske  lastnosti na visokem nivoju. Na velikem tovornem delu je prostora za dve evro paleti, deklarirana nosilnost pa znaša eno tono.