Hyundai električna Kona, prvi električni SUV

Hyundai z modelom električna Kona omogoča kupcem da prvič kombinirajo dva najhitreje rastoča trenda v avtomobilski industriji – SUV in električno vozilo in tako združijo individualen stil življenja z užitkov v vožnji brez vpliva na okolje.

Nova električna Kona ponuja enega najzmogljivejših električnih pogonskih sklopov na trgu, ki je na voljo v dveh različicah. Različica z večjo kapaciteto baterije ponuja doseg do 482 km (po testiranju WLTP, po standardu NEDC doseg znaša 546 km) ter premore 150 kW (204 KM). Z maksimalnim navorom 395 Nm, ki je na razpolago takoj, vozilo od 0 do 100 km/h pospeši v zgolj 7,6 sekundah ter tako postreže z resnično vznemirljivo vozniško izkušnjo.

Pogonski sklop z baterijo kapacitete 39,2 kWh predstavlja osnovno pogonsko opcijo, ki zagotavlja 312 km dosega (po testiranju WLTP, po standardu NEDC doseg znaša 345 km), elektromotor pa razvije 100 kW (136 KM).

Za prav poseben občutek pri vožnji z novo električno Kono poskrbi sistem za pretikanje s pomočjo gumbov, ki omogoča popolnoma intuitivno upravljanje z električnim pogonskim sklopom. Prav tako preprosto je prilagajanje sistema za regenerativno zaviranje, ki pri zaviranju z elektromotorjem zbira zavorno energijo. Voznik lahko jakost njegovega delovanja poljubno spreminja s pomočjo obvolanskih ročic, z daljšim neprekinjenim potegom leve ročice pa lahlo celo zaustavi vozilo, in to popolnoma brez uporabe zavor. Pametni sistem za regeneracijo zavorne energije je za nameček povezan s prednjim radarjem, tako da jakost regenerativnega zaviranja samodejno prilagaja glede na razmere v prometu.

Ob uporabi 100 kW polnilne postaje za polnjenje z enosmernim tokom (DC) je litij-ionsko baterijo vozila mogoče do 80% napolniti v zgolj 54 minutah. Medtem ob polnjenju z izmeničnim tokom polnilna enota vozila z močjo 7,2 kW poskrbi, da se baterija z večjo kapaciteto napolni v 9 urah in 35 minutah, manjša baterija pa v 6 urah in 10 minutah. Električna Kona prav tako omogoča polnjenje s pomočjo klasične domače vtičnice, in sicer s pomočjo polnilnega kabla z nadzornim modulom (ICCB). Vtičnica za kabel se nahaja na prednjem delu vozila, tik ob Hyundaijevem logotipu.

Nova električna Kona kupcem zagotavlja najvišjo raven zanesljivosti, potrjeno z najobsežnejšim in najboljšim garancijskim paketom na trgu. 5-letna tovarniška garancija brez omejitve prevoženih kilometrov zajema poleg omenjenega tudi 5 let asistence na cesti in 5 let brezplačnih preventivnih pregledov vozila. Garancija na baterijo pa znaša 8 let oziroma 200.000 prevoženih kilometrov.

smartcapture

Cenovna paleta se za model 39,2 kWh prične pri 34,800 evrih, za močnejši model 64 kWh pa pri 41,000 evrih. Potrebno je še povedati da k ceni država prispeva 7,500 evrov ekoloških subvencij.