Avtomobilizem

Vozili smo: Lamborghini AL1 e-mobility

Ponudba električnih avtomobilov je vse širša, zelena mobilnost se srečuje na vsakem koraku. Temu sledijo tudi proizvajalci super športnih avtomobilov in tako smo lahko preizkusili zanimivega Lamborghinija. Ne ni bil Aventador ali kateri koli zmogljiv model iz te prestižne Italijanske hiše, temveč model AL1 – Lamborghini e-mobility. Za zapletenim imenom pa se skriva električni skiro.

Ponudba električnih skirojev je pri nas že zelo široka in čeprav imajo enak namen – hiter in poceni prevoz skozi mestno gnečo, pa so njihove karakteristike precej različne. Ni vse le v moči motorja in kapaciteti baterije, skiroji se lahko razlikujejo še po marsičem drugem.

Na začetku omenimo, da se Lamborghini AL1 od ostalih skirojev razlikuje po magnezijevem ohišju, tako da je težak vsega 13 kilogramov. Izgleda zelo elegantno, ne le zaradi »lambo« logotipa temveč tudi zaradi stojne površine iz enega kosa. Kolesa so polna in imajo premer 8 palcev. To pomeni, da ne rabite skrbeti, da bi se vam kolo predrlo. Največja dodana vrednost tega skiroja pa je odlična kakovost in končna izdelava. V delu kjer je zglob za preklapljanje med vožnjo ni občutiti nobene praznina, celotna električna napeljava, pa tudi ostala napeljava za zavore je speljana skozi krmilo, tako da navzven ni nobenih štrlečih kablov.

Sprednja zavora deluje tudi kot rekuperator in pri zaviranju polni baterijo. Avtonomija znaša 25 do 30 kilometrov, kar zagotavlja 280 Wh baterija, ki deluje pod napetostjo 36 V, za polnjenje pa zadostujejo 3 ure.

Skiro se zažene s pritiskom na stikalo na krmilu. Dvojni klik na stikalo vklopi osvetlitev in ambientalno osvetlitev. Standardni klik izbira enega od načinov vožnje. Prvi omogoča vožnjo do 5 km/h, drugi do 15 in tretji do 25 km/h, kar je zakonsko še dovoljeno. Motor je izredno zmogljiv, tako da boste iz semafora zagotovo pospešili kot prvi, pa čeprav na skiroju stoji možak težek 90 kg.

Sedaj se lahko tudi vi odpeljete v službo z Lamorghinijem. Vsa dejanja s skirojem lahko spremljate preko posebne aplikacije, s skirojem pa se lahko tudi povežete preko bluetootha. Polnilec je majhen in ga z lahkoto pospravite v nahrbtnih, priporočamo pa uporabo čelade med vožnjo.