Avtomobilizem

Druga generacija Audija Q3

Novi Audi Q3 je družinski SUV z mnogimi lastnostmi multitalenta. Druga generacija tega modela ni le bolj samozavestnega videza, temveč je tudi prostornejša in bolj prilagodljiva. Podobno kot Audijevi vrhunski modeli se ponaša s popol­noma digitalnimi prikazi in upravljalnimi elementi, velikim številom infotainment rešitev in inovativnimi asistenčnimi sistemi, ki tako kot izpopolnjeno podvozje zagotavljajo še več udobja. Novi Audi Q3 bo v evropske prodajne salone zapeljal novembra 2018.

Novi Audi Q3 je znatno bolj športen kot njegov predhodnik. Za to skrbijo markantni osmerokotni okvir mreže hladilnika, ki ga razčlenjujejo navpične prečke, in velike odprtine za dovod zraka, ki zaznamujejo sprednji del vozila, na katerem se odvija intenzivna igra svetlobe in senc. Nizki žarometi se klinasto zožijo proti sredini vozila. Audi ponuja žaromete v treh izvedbah; najbolj izpopolnjeni so žarometi z matrično LED-tehnologijo, pri kateri prilagodljive dolge luči cesto osvetljujejo s pomočjo pametne regulacije. Stranska silhueta ponazarja ravnovesje zunanjega dizajna in simetrične svetlobne grafike sprednjih žarometov in zadnjih luči. Oblikovno jih povezuje ramenska linija, ki z mišičasto izbočenimi kolesnimi ohišji ustvarja atletsko celostno podobo. Linije pričajo o genetski povezanosti z Audijevimi modeli quattro in zaradi njih se SUV zdi še širši; kontrastna barva obrob kolesnih ohišij poudarja terenski značaj vozila. Skupaj z dolgim strešnim usmernikom zraka, ki tudi ob straneh zaobjema zadnje steklo, in močno nagnjenima D-stebričkoma dajejo linije vtis nezadržne želje po gibanju.

Audi bo novi Q3 začel prodajati s štirimi motorji, tremi bencinskimi in enim dizelskim, v kombi­naciji s pogonom spredaj ali quattro. Razpon moči motorjev sega od 110 kW (150 KM) do 169 kW (230 KM). Vsi so štirivaljniki in delujejo po sistemu direktnega vbrizgavanja in s turbopolnilnikom. Njihovo delovanje je energično, uglajeno in učinkovito. Za prenos moči skrbi 6-stopenjski ročni menjalnik ali 7-stopenjski S tronic, ki omogoča hitro pretikanje prestav. Stalni štirikolesni pogon z optimalno vlečno silo in suvereno stabilnostjo skrbi za velik užitek v vožnji izven utrjenih cest. Opcijska asistenca za nadzorovani spust, ki jo vključimo s pritiskom na tipko, na strmih klancih vzdržuje vnaprej nastavljeno hitrost. Glede na vozno situacijo, stanje na cesti ali individualne potrebe lahko voznik s sistemom za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select prilagaja karakteristike svojega Audija Q3, in sicer s šestimi profili – od izrazito udobnega do posebej učinkovitega in zelo športnega. Sistem krmili tudi na opcijsko podvozje z uravnava­njem blaženja, pri katerem senzorji merijo gibanje vseh štirih koles in  pospešek v vzdolžni in prečni smeri ter ustrezno prilagajajo blažilnike. Rezultat je izboljšana dinamika ob še večjem udobju. Alternativno je na voljo športno podvozje – serijsko pri paketu zunanje opreme S line – s čvrstejšo nastavitvijo vzmeti in blažilnikov ter progresivnim krmiljenjem. Čim večji je zasuk volana, tem bolj neposreden je prenos krmilne sile, kar v novem Audiju Q3 močno prispeva k občutku poskočnosti.

Static photo
Colour: Florett silver