Gospodarska vozila

Nove smernice kabotaže v Italiji

Italijansko notranje ministrstvo je objavilo dokument, s katerim odrejajo nove pogoje za kontrolo voznikov ki opravljajo kabotažo. Podjetja morajo odslej prijaviti podatke o vozniku, ki opravlja kabotažo do polnoči na dan pred pričetkom prevoza.

Natančne zahteve in prijavo lahko vidite in podate na spletni strani Ministrstva za delo in socialno politiko, vendar le v Italijanskem jeziku. Potrebno je vnesti bruto urno nadomestilo za voznika in informacije o obliki izplačila potnih stroškov, obrokov in namestitve voznika. Ob tem mora imeti voznik pri sebi kopijo kabotažnega zahtevka, pogodbo o zaposlitvi, A1 obrazec in plačilno listo z jasno navedenim zneskom izplačila in vse to v Italijanskem jeziku. Med kontrolnim pregledom policije ali drugih javnih služb, jim mora voznik te dokumente tudi pokazati. Prav tako mora imeti kopijo teh dokumentov italijanski predstavnik prevoznika.

Če voznik nima vseh potrebnih dokumentov s sabo, zakon predvideva kazen od 150 do 500 evrov za voznika in od 1000 do 10.000 za podjetje. Ob tem pa imajo službe, ki opravljajo nadzor pravico, da zadržijo vozilo, dokler kazen ni plačana. Nove smernice predstavljajo dodatne obremenitve za prevoznike, velika težava je tudi prevod v italijanščino ter pravilo registracije  voznika na spletno stran italijanskega ministrstva za delo, ki po besedah prevoznikov ne dela redno.