Avtomobilizem

RENAULT AIR4: TAM, KAMOR GREMO, NE POTREBUJEMO CEST

Leto 2021 pomeni 60. obletnico Renaulta 4L, avtomobila, ki so ga prodali več kot osem milijonov primerkov v več kot 100 državah in v več kot 30 let trajajočem obdobju proizvodnje. Veliko več kot zgolj avtomobil, 4L je prava ikona.

Izvirni Renault 4 je bil enostaven, učinkovit in vsestranski avtomobil, katerega so proizvajali od leta 1961 do 1992. Bil je avtomobil v duhu hlač kavbojk, kot ga je opredelil nekdanji predsednik Skupine Renault Pierre Dreyfus. Prava ikona, ki je služila družinam, podjetjem in javnim službam, kot so žandarmerija in pošta, ob tem pa je bil za mnoge generacije mladih voznikov prvi avtomobil. Njegove vrednote in odlike so TheArsenale prepričale za sodelovanje z Renaultom pri ponovni iznajdbi 4L, tokrat za vožnjo po nevidnih avtocestah nad našimi glavami.

 

AIR4, LETEČI RENAULT 4

Renault se je za ta edinstveni projekt povezal z TheArsenale in končni rezultat je brez primere. AIR4 je simbol neodvisnosti in svobode ob soočanju poslabšanjem prometnih razmer, zastoju, ki se mu bližamo, in svobodi prostora nad nami. Tako AIR4 nebo osvaja kot nove ceste prihodnosti.

Kar zadeva oblikovanje, je AIR4 rezultat reinterpretacije retro ikone s strani TheArsenale, ki je daleč od sodobnega jezika avtomobilskega oblikovanja. Karoserija, ki je v celoti izdelana iz kompozita z ogljikovimi vlakni, ohranja iste poteze in volumne kot izvirni 4L, a uvaja nove dinamične zmožnosti. Popolnoma na novo zasnovana vzvojna trdnost omogoča nove koncepte gibanja, kot sta potisk in vzpenjanje, za kar so bile potrebne dolge ure izračunov in preskusov. Z uporabo generativnih oblikovalskih tehnik in umetne inteligence so inženirji TheArsenale lahko preverili terabajte podatkov in tako izboljšali ter izpilili zamisli oblikovalcev, še preden so začeli prve preskuse s fizičnim modelom.

Za premikanje AIR4 ne potrebuje koles. Namesto njih ima štiri dvokrake propelerje, po enega na vsakem vogalu vozila. Šasija je pritrjena na sredino okvirja, voznik pa v utilitarno notranjost dostopa z dvigom karoserijske školjke v obliki Renaulta 4, ki je spredaj vpeta na tečaje.

Kar zadeva tehnične rešitve, AIR4 napajajo litij-polimerni akumulatorji z zmogljivostjo 22.000 mAh, ki imajo skupno kapaciteto  90.000 mAh. Vozilo, ki je pravzaprav zračno plovilo, lahko doseže največjo vodoravno hitrost 26 m/s, 45-stopinjski naklon med letom in največ 70-stopinjski naklon. Leti lahko do 700 metrov visoko, hitrost ob vzletu znaša 14 m/s in je iz varnostnih razlogov omejena na 4 m/s, hitrost ob pristanku pa je 3 m/s. Nenazadnje ima AIR4 največji vektorski potisk 380 kilogramov, kar pomeni po 95 kg na propeler.

Pri TheArsenale menijo, da so ikone avtomobilske kulture večne. To vozilo (ali zračno plovilo) je prvi izdelek veje »ROAD TO AIR« v okviru TheArsenale, ki transportno omrežje prihodnosti vidi v zraku. AIR4 je plod domišljije Patrica Meignana, generalnega direktorja in ustanovitelja TheArsenale, in njegovega poskusa ustvariti novo vrsto vozila, ki vzbuja čustva, v ospredje postavlja istovetnost znamke in ponuja užitke.

 

Video: https://www.youtube.com/watch?v=48XbuQalWUg