Avtomobilizem

Nova Grand California: vstop v novo dimenzijo

 

Znamka Volkswagen Gospodarska vozila bo kot svetovno premiero na Caravan Salonu v Düsseldorfu (od 24. avgusta do 2. septembra) predstavila model Grand California. Povsem na novo razviti avtodom so izdelali na osnovi najsodobnejšega Crafterja. Z Grand Californio bo znamka Volkswagen Gospodarska vozila v svoj program avtodomov vključila šestmetrski model s kopalniško nišo. Za Grand Californio bo vzporedno z velikim spalnim delom v zadku mogoče naročiti tudi nadstropno ležišče za otroke. Novi avtodom bodo začeli prodajati spomladi 2019.

California, izpeljana iz Transporterja T3, ki so jo prvič predstavili leta 1988, je z več kot 160.000 prodanimi primerki najuspešnejši avtodom na svetu. 30-letne izkušnje, ki so jih pridobili s tem legendarnim kamperjem, so pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila izkoristili za to, da so novo Grand Californio zasnovali na tehnični platformi Crafterja. Odslej bosta obe seriji Californie v ponudbi vzporedno.

Sveža in pregledna notranjost s pametno premišljenimi detajlnimi rešitvami je v skladu s tistimi lastnostmi, ki so že Californii zagotovile prodajni uspeh. Ves dekor omar je v Grand Californii zasnovan v beli barvi. Takšen barvni koncept ustvarja svetlo, prostorno ozračje, za kar skrbijo tudi poklopna okna na zadku in ob straneh ter veliki strešni okni nad dvojno posteljo v zadku in bivalnim delom. Vsa poklopna okna so opremljena z dvodelnimi pliseji (komarnik in zastor). Nov je koncept zatemnitve vozniške kabine.

V serijski opremi so kuhinja in prostorna kopalniška niša (840 x 800 mm) ter zunanja luč nad drsnimi vrati. In ko boste našli idealen kraj za dopust, vam bo življenje polepšal prav tako serijski priključek za zunanjo prho (z nastavljivo temperaturo vode) na zadnjem delu vozila. Električno pomična stopnica ob drsnih vratih omogoča lažje vstopanje in izstopanje. Dvodelni komarnik v drsnih vratih je ravno tako vključen v serijsko opremo.

Inovacija v ponudbi opreme je opcijsko upravljanje zvočnikov v bivalnem delu prek Bluetootha. Tako lahko neodvisno od infotainment sistema glasbo poslušate s pametnega telefona, tablice ali prenosnika. Grand California je opremljena z vrtljivima sprednjima sedežema, v bivalnem delu pa ima dvosedežno klop. Družine z majhnimi otroki bodo vesele pritrdišč ISOFIX in TopTether na zadnji sedežni klopi, ki omogočajo varno namestitev otroških sedežev. Za veliko jedilno mizo je dovolj prostora za štiri osebe. Oprema kuhinje vključuje izvlečni 70-litrski hladilnik z zamrzovalnim predalom (dosegljiv tudi od zunaj skozi drsna vrata), plinski štedilnik z dvema gorilnikoma, pomivalno korito ter različne izvlečne in poklopne predale.

V primerjavi s Californio T6 je bistvena pridobitev Grand Californie kopalniška niša. V kopalnici so poleg stranišča in prhe med drugim še poklopni umivalnik, police s fiksiranjem potrebščin za prhanje, omarica z integriranim držalom za toaletni papir (zagotavlja zaščito pred škropljenjem), držala za brisače in strešna odprtina za odzračevanje. Grand California ima 110-litrski rezervoar za svežo vodo. Zaman boste iskali stikalo za luč – serijska osvetlitev se namreč avtomatsko vključi prek javljalnika gibanja. Dodatno so na voljo še: poleg dvojne postelje tudi nadstropno ležišče, nad katerim je integrirano panoramsko strešno okno, dodatna stropna klimatska naprava v zadku, markiza, nosilec za kolesa za na zadek ter miza in stoli za kampiranje (pospravljeni v krilnih vratih). Serijsko plinsko ogrevanje je opcijsko mogoče razširiti na kombinirani ogrevalni sistem (plin/dizel). V ponudbo bodo vključeni tudi strešni solarni sistem ter satelitska antena (za TV-sprejem) in LTE- 3 dostopna točka za WiFi (usmerjevalnik).